ΣτΕ ΓαλλίαςΗ απαγόρευση της μπούργκας στερείται νομικής βάσης

Πρόκειται για τη δεύτερη γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφορικά με την θέσπιση νόμου ο οποίος θα απαγορεύει την ισλαμική ενδυμασία σε όλους τους δημόσιους χώρους.

Ενας νόμος που απαγορεύει σε όλους τους δημόσιους χώρους την ισλαμική ενδυμασία που κρύβει όλο το πρόσωπο και το σώμα, δεν θα άντεχε σε νομικές προσφυγές, γνωμοδότησε το γαλλικό Συμβούλιο της Επικρατείας σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Λε Φιγκαρό».

Αν το δημοσιεύμα της εφημερίδας επιβεβαιωθεί, θα είναι η δεύτερη φορά που το Συμβούλιο της Επικρατείας επισημαίνει στην κυβέρνηση ότι ένας τέτοιος νόμος δεν έχει καμία απολύτως νομίκή βάση.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει κατοχυρώσει το δικαίωμα των προσώπων να ζουν τη ζωή τους σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους, αναφέρουν οι Γάλλοι σύμβουλοι της Επικρατείας Συμβουλίου στην γνωμοδότησή τους.

Κατά συνέπεια είναι αίολο το επιχείρημα ότι η ενδυμασία αυτή προσβάλλει την αξιοπρέπεια της γυναίκας, αν αυτή επιλέγει να τη φοράει.

Οι Γάλλοι ανώτατοι δικαστές στη γνωμοδότησή τους αναφέρουν ότι ένας νόμος που θα απαγόρεύε την κάλυψη του προσώπου σε δημόσιους χώρους θα μπορούσε να δικαιλογηθεί μόνο υπό ορισμένες συνθήκες όπως για λόγους ασφαλείας και προκειμένου να αποφεύγονται απάτες ή άλλα εγκλήματα.

Πρωθυπουργικοί κύκλοι αναφέρουν, πάντα σύμφωνα με την «Λε Φιγκαρό» ότι η γνωμοδότηση «δεν εκπλήσσει» και δεν θα επηρεάσει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να περάσει νομοθεσία για την απαγόρευση της ενδυμασίας που κρύβει το πρόσωπο και το σώμα
(μπούρκα, νικάμπ).

Το σχετικό νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα και πρόκειται να τεθεί ενώπιον του κοινοβουλίου τον Ιούλιο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk