Εναςνόμος που απαγορεύει σε όλους τους δημόσιους χώρους την ισλαμική ενδυμασία που κρύβει όλο το πρόσωπο και το σώμα, δεν θα άντεχε σε νομικές προσφυγές, γνωμοδότησε το γαλλικό Συμβούλιο της Επικρατείας σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Λε Φιγκαρό».

Αν το δημοσιεύμα της εφημερίδας επιβεβαιωθεί, θα είναι η δεύτερη φορά που το Συμβούλιο της Επικρατείας επισημαίνει στην κυβέρνηση ότι ένας τέτοιος νόμος δεν έχει καμία απολύτως νομίκή βάση.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει κατοχυρώσει το δικαίωμα των προσώπων να ζουν τη ζωή τους σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους, αναφέρουν οι Γάλλοι σύμβουλοι της ΕπικρατείαςΣυμβουλίου στην γνωμοδότησή τους.

Κατά συνέπεια είναι αίολο το επιχείρημα ότι η ενδυμασία αυτή προσβάλλει την αξιοπρέπεια της γυναίκας, αν αυτή επιλέγει να τη φοράει.

ΟιΓάλλοι ανώτατοι δικαστέςστη γνωμοδότησή τους αναφέρουν ότι ένας νόμος πουθα απαγόρεύε την κάλυψη του προσώπου σε δημόσιους χώρους θα μπορούσε να δικαιλογηθεί μόνο υπό ορισμένες συνθήκεςόπωςγια λόγους ασφαλείας και προκειμένου να αποφεύγονται απάτες ή άλλα εγκλήματα.

Πρωθυπουργικοί κύκλοι αναφέρουν, πάντα σύμφωνα με την «ΛεΦιγκαρό» ότι η γνωμοδότηση «δεν εκπλήσσει» και δεν θα επηρεάσει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να περάσει νομοθεσία για την απαγόρευση της ενδυμασίας που κρύβει το πρόσωπο και το σώμα
(μπούρκα, νικάμπ).

Το σχετικό νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα και πρόκειται να τεθεί ενώπιον του κοινοβουλίου τον Ιούλιο.