Στο περιθώριο του επενδυτικού ενδιαφέροντος πέρασε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους συναλλακτικούς ρυθμούς να επιταχύνονται στην τελευταία ώρα της συνεδρίασης συνοδεύοντας τον γενικό δείκτη σε ραγδαία διολίσθηση, ύστερα από την πτωτική έναρξη της Γουόλ Στριτ.

Η επάνοδος της αυξημένης μεταβλητότητας έγινε αισθητή και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία, παρά την αρχικά ανοδική τους τάση, έχαναν έδαφος στην εξέλιξη της ημέρας. Την επενδυτική ανασφάλεια ενέτεινε και η συνεχιζόμενη διολίσθηση του ευρώ έναντι του βασικού ανταγωνιστικού νομίσματος, του δολαρίου ΗΠΑ. Η αρχικά θετική επίδραση του πακέτου των 750 δισ. ευρώ στις χρηματαγορές συνέχισε να εξασθενεί για τρίτη στη σειρά ημέρα ανεβάζοντας τις πωλήσεις στο ενιαίο νόμισμα. Ωστόσο το πακέτο συνεχίζει να αποδίδει στη συγκράτηση των spreads των τριών ευάλωτων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, χωρίς όμως να ευεργετούνται παράλληλα τα χρηματιστήρια, και ιδιαίτερα το εγχώριο, η πρόσφατη πτώση του οποίου προκλήθηκε κυρίως από το ανεξέλεγκτο ράλι των spreads.

Με το ευρύτερο χρηματοοικονομικό και δημοσιονομικό περιβάλλον να παραμένει «θολό», η διάθεση ανάληψης ρίσκου στην εγχώρια αγορά συνεχίζει να υποχωρεί, με την ανησυχητική άνοδο της ανεργίας να προστίθεται χθες ως σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας.

Ως αργά το μεσημέρι η συνεδρίαση διεξαγόταν σε υποτονικό κλίμα, όπου ο τζίρος μόλις προσέγγιζε τα 50 εκατ. ευρώ. Παράλληλα ο γενικός δείκτης διατηρούσε σε ελεγχόμενο εύρος τις απώλειές του με οριακές διακυμάνσεις γύρω από τις 1.740 μονάδες. Η συνεδρίαση είχε ξεκινήσει με ανοδικές διαθέσεις, οι οποίες όμως εξαντλήθηκαν στα πρώτα λεπτά στο υψηλό των 1.771 μονάδων.

Το διαφαινόμενο πτωτικό άνοιγμα της Γουόλ Στριτ επιδείνωσε το κλίμα στην εγχώρια αγορά, με αποτέλεσμα τη ραγδαία υποχώρηση του γενικού δείκτη, ο οποίος μόλις είχε περάσει σε οριακά θετικό έδαφος. Αναλυτικά, από την περιοχή των 1.750 μονάδων, ο γενικός δείκτης ακολουθώντας αλλεπάλληλα καθοδικά σκαλοπάτια πιέστηκε στη λήξη ως το χαμηλό των 1.714 μονάδων και έκλεισε ελαφρώς υψηλότερα, στις 1.716,80 μονάδες, με απώλειες 1,87%.

Σχεδόν στο χαμηλό της ημέρας ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο δείκτης FΤSΕ 20, με απώλειες 2,31%. Επίσης στο χαμηλό της ημέρας τερμάτισε και ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών, που υποχώρησε σε ποσοστό 2,92%, καθώς αρκετά blue chips του κλάδου έκλεισαν στο χαμηλό της ημέρας υπό την πίεση και των δημοπρασιών, όπως της Εθνικής Τράπεζας, της Αlpha Βank, της ΕFG Εurobank, της ΑΤΕ Βank και της Τράπεζας Κύπρου.

Με θετικό πρόσημο +0,10% έκλεισε ο δείκτης FΤSΕ 40 έχοντας διατηρήσει θετική τάση στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, ενώ κατά 0,87% χαμηλότερα έκλεισε ο δείκτης FΤSΕ 80.

Ο τζίρος υποχώρησε στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων μηνών και διαμορφώθηκε σε 86,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων διακινήθηκαν σε πακέτα 2,8 εκατ. ευρώ.

Η τελική εικόνα της αγοράς διαμορφώθηκε με 62 ανοδικές, 110 καθοδικές και 117 αμετάβλητες μετοχές, εκ των οποίων οι 63 δεν έκαναν καμία πράξη.

Μετοχές
* Εθνική Τράπεζα: Αν συνεχιστούν οι πιέσεις στο κορυφαίο blue chip, θα κινδυνεύσει να χάσει για τρίτη κατά σειρά φορά την πρωτοκαθεδρία σε κεφαλαιοποίηση από την Coca-Cola, καθώς η «απόσταση» μειώθηκε χθες στα 100 εκατ. ευρώ. * Μυτιληναίος: Αν και είχε περάσει σε αρνητικό έδαφος στο τελευταίο ημίωρο, ο τίτλος κινήθηκε αντίθετα στο πτωτικό κλίμα της αγοράς και έκλεισε με κέρδη 1,30%, στα 4,66 ευρώ.