Μια ευνοϊκότερη εκδοχή των χρονοδιαγραμμάτων για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό, σε σύγκριση με τις «απαιτήσεις» που είχε προβάλει η τρόικα, παρουσίασε η κυβέρνηση διά του υπουργού Εργασίας κ. Α. Λοβέρδου την προηγούμενη Δευτέρα. Κυβερνητικά στελέχη και αξιωματούχοι του υπουργείου Εργασίας επιβεβαιώνουν ότι το κλιμάκιο των εμπειρογνωμόνων ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ είχε ασκήσει πιέσεις για ένα βραχύ χρονοδιάγραμμα, με ελάχιστες μεταβατικές περιόδους, και μια φάση σαρωτικών αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα εντός της περιόδου έως το 2013 και με απώτατο χρονικό όριο έως το 2015. Αντιθέτως, η κυβέρνηση διεκδίκησε- και εξακολουθεί να διεκδικεί, χωρίς να θεωρείται βέβαιο ότι θα το επιτύχει- πιο μακρά μεταβατική περίοδο, ώστε οι αλλαγές να ισχύσουν από το 2018.

Πέραν της όποιας αντίδρασης προβλήθηκε από το υπουργείο Εργασίας, ο χρόνος που μεσολάβησε έως την ανακοίνωση του Ασφαλιστικού ήταν καθοριστικός, καθώς στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας εκδηλώθηκαν οι μαζικές αντιδράσεις και τα συλλαλητήρια κατά των μέτρων, αλλά και ο τραγικός θάνατος τριών ανθρώπων. Τα γεγονότα αυτά έκαμψαν προς το παρόν, σύμφωνα με όσα λένε κυβερνητικά στελέχη, τις πιέσεις της Ευρώπης και του ΔΝΤ, δεδομένου ότι οι ανακοινώσεις για τη βίαιη ανατροπή στο Ασφαλιστικό λίγες ημέρες αργότερα θα απειλούσε να ρίξει λάδι στη φωτιά.

Πέραν αυτών, η λογική που σύμφωνα με πληροφορίες επικράτησε στην επιχειρηματολογία της κυβέρνησης ήταν ότι η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού θα πρέπει πάση θυσία να μη συμπίπτει με τον εκλογικό κύκλο (εκτός απρόβλεπτων αυτή τη στιγμή ενδεχομένων, οι επόμενες εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2013).