Σχέδιο νόμου που προβλέπει τη μείωση του αριθμού των ζώων που χρησιμοποιούνται στην επιστημονική έρευνα εγκρίθηκε, σήμερα,Τρίτη από εκπρόσωπους των 27 χωρών-μελών της ΕΕ.

Το νομοσχέδιο θα πρέπει να εξεταστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το Σεπτέμβριο προτού υιοθετηθεί οριστικά.

Το κείμενο προβλέπει κυρίως «την αντικατάσταση των πειραμάτων σε ζώα, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, με μια επιστημονικά ικανοποιητική μέθοδο υποκατάστασης». Επίσης αξιώνει «να μειωθεί στο ελάχιστο ο πόνος που προκαλείται στα ζώα».

Η χρήση πειραματόζωων περιορίζεται μόνο σε μελέτες που έχουν στόχο την πρόοδο της έρευνας για τον άνθρωπο, τα ζώα και τις ασθένειες (π.χ. καρκίνος, σκλήρυνση κατά πλάκας, νόσος του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον).

Το νομοσχέδιο θα απαγόρευε επίσης τα πειράματα στους ανθρωποειδείς πιθήκους -χιμπαντζήδες, γορίλες και ουραγκοτάγκους- και και γενικότερα σε πρωτεύντα θηλαστικά.

Από το 2009, οι δοκιμές καλλυτικών σε ζώα απαγορεύονται στην ΕΕ, με εξαίρεση τους ελέγχους τοξικότητας μακράς διάρκειας, οι οποίοι όμως θα απαγορευτούν κι αυτές το 2013.

Ορισμένοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν επιφυλάξεις για το σχέδιο νόμου, φοβούμενοι για μεταφορά ερευνητικών προγραμμάτων εκτός Ευρώπης.

Οι ευρωβουλευτές προέβλεψαν την ύπαρξη μιας ρήτρας στο νομοσχέδιο που θα λειτουργεί ως δικλείδα ασφαλείας. Αυτή θα επιτρέπει στα κράτη-μέλη που θα την επικαλούνται να παρακάμψουν τους κανονισμούς του μελλοντικού νόμου μόνον σε εξαιρετικές περιπτώσεις, οι οποίες θα πρέπει να αιτιολογούνται επιστημονικά και να έχουν υποβληθεί εκ των προτέρων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το νομοσχέδιο επιτρέπει εξάλλου στα κράτη-μέλη που το επιθυμούν να προωθήσουν πιο δραστικούς κανονισμούς κατά της χρήσης πειραματόζωων, αν και οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν ότι η απαγόρευση των πειραμάτων στα ζώα παραμένει ο «τελικός στόχος» οποιασδήποτε προσπάθειας.

Σχεδόν 12 εκατομμύρια ζώα χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο για πειράματα στην ΕΕ.