Για το πετρέλαιο της χρονιάς
3.000.000 χρόνια! Οπως λέει ο γνωστός άγγλος μαθηματικός Ιαν Στιούαρτ, τόσο χρόνο χρειάζεται η Γη για να αποκτήσει ξανά το πετρέλαιο που καταναλώνεται σε όλον τον κόσμο μέσα σε έναν χρόνο. Ανατριχιαστικό;

ΑΠΟΡΙΑ
Πόσο μπορεί κανείς να ζήσει χωρίς φαγητό και νερό;
Αν και η θεωρία λέει ότι ο οργανισμός κινητοποιεί τα αποθέματα λίπους όταν πεινάσει, υπήρξαν παχείς άνθρωποι που πέθαναν από ασιτία. Τι συμβαίνει λοιπόν; Προφανώς, η «πειραματική απόδειξη» για να απαντηθεί το παραπάνω ερώτημα μπορεί μόνο να έχει προέλθει από απεργούς πείνας.Σύμφωνα λοιπόν με τα υπάρχοντα στοιχεία, το όριο είναι 73 ημέρες.Τόσο έζησε ο ιρλανδός απεργός πείνας Κieran Doherty το 1981. Οι ειδικοί πάντως επισημαίνουν ότι πίνοντας νερό και λαμβάνοντας βιταμίνες μπορεί κανείς να επιβιώσει για περισσότερο από έναν χρόνο. Περιττό να προσθέσουμε ότι το νερό είναι ο περιοριστικός παράγοντας για την επιβίωση: χωρίς φαγητό ζει κανείς για εβδομάδες, χωρίς νερό μόνο για λίγες ημέρες.

ΧΩΡΟΧΡΟΝΟΣ
Τι είναι το «ψιμύθιο»;
Ναι, σήμερα σημαίνει το στολίδι και τις διάφορες κρέμες που με αυτές… στοκάρονται κάποιες τρυφερές υπάρξεις.Αλλά τι ακριβώς εννοούσαν ως ψιμύθιον οι αρχαίες ωραίες; Σύμφωνα με τις αναφορές που κάνει ο Θεόφραστος, το ψιμύθιον ήταν ο ανθρακικός μόλυβδος που τον χρησιμοποιούσαν για να λευκαίνουν την επιδερμίδα του προσώπου και των τριχών.Πώς προέκυπτε; Ξίδι που χύνεται πάνω σε μόλυβδο δίνει μείγμα οξικού μολύβδου (διαλυτού στο νερό) και ανθρακικού μολύβδου (αδιάλυτου στο νερό). Βρέθηκαν και μικρά αγγεία με αυτό σε γυναικείους τάφους και όλα αυτά αν και γνώριζαν ότι έχει τοξικές ιδιότητες.

Αλλά τα κάλλη είναι μεγάλος καημός…

Η ΧΑΖΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Αφού οι ταύροι δεν βλέπουν τα χρώματα, τι ρόλο παίζει το πανί του ταυρομάχου;

Οσοι αντέχουν να δουν έστω και για λίγο το απαίσιο αυτό θέαμα που ονομάζεται ταυρομαχία και ακόμη δεν έχει καταργηθεί, θα έχουν παρατηρήσει την άκαμπτη στάση του ταυρομάχου και το προτεταμένο χέρι του με το πανί να ανεμίζει μπροστά στα μάτια του ταύρου. Το άτυχο ζωντανό δεν ερεθίζεται φυσικά από το χρώμα του υφάσματος αφού όντως δεν διαθέτει και την καλύτερη όραση. Πληγωμένο και ματωμένο, απέναντί του νομίζει πως έχει έναν άλλον ταύρο. Ο ταυρομάχος τού φαίνεται ότι αντιστοιχεί στο μπροστινό μέρος του ζώου και το πανί στην ουρά. Επειδή το πίσω μέρος θεωρείται το πιο ασθενές σημείο,προσπαθεί να επιτεθεί σε αυτό και μόνο όταν χαθεί αυτή η ισορροπία ο ταυρομάχος την έχει άσχημα.