Το καλύτερο αχλάδι το τρώει μόνη η αρκούδα στο βουνό,λέει μια παλιά τουρκική παροιμία- και τον καλύτερο χυμό τον πίνει όποιος στύβει μόνος του δύο πορτοκάλια,θα έπρεπε να λέει μια άλλη ελληνική. Ωστόσο αυτό μπορεί να μην είναι δυνατό σε όλες τις στιγμές και όλες τις ημέρες του χρόνου.Ομοίως και ο χυμός που φθάνει στο ψυγείο μας μπορεί να είναι ηλικίας ακόμη και 12 μηνών.

Διότι ο κλασικός τρόπος παραγωγής του πορτοκαλοχυμού ή των άλλων χυμών είναι η σοδειά από τεράστιες εκτάσεις στη Βραζιλία ή αλλού,η συγκέντρωση σε εργοστάσια και η συμπίεση των φρούτων ώσπου να γίνουν ένας πυκνός πολτός. Έπαιται η αφαίρεση του νερού και η βαθιά κατάψυξη στην οποία μπορεί να μείνουν ακόμη και 11 μήνες.Μετά την μεταφορά στον τόπο συσκευασίας,προστίθεται νερό και γίνεται η μοιρασιά στα χάρτινα κουτιά,τα οποία έχουν ειδική επένδυση για να περιορίζεται όσο γίνεται η εισροή οξυγόνου.

Οι μέθοδοι παραγωγής,ανάμειξης και συντήρησης είναι αρκετά εξελιγμένες.Ανακατεύονται φρούτα πρώιμης και όψιμης παραγωγής για να είναι το ποσοστό της βιταμίνης C σχετικά σταθερό,γίνεται παστερίωση και τελικά προκύπτει ένα ζουμί με την ίδια γεύση παγκοσμίως,το οποίο καταλήγει στα ράφια των μεγαλομπακάλικων.Και εκεί έχουμε κάποιες φορές ακόμη και σε συσκευασίες ξένων χυμών ένα μικρό γλωσσικό τέχνασμα.Υπάρχει αρκετά χτυπητά γραμμένη η λέξη «φρεσκοστυμμένο».Μόνο που δίνεται η δυνατότητα να χρησιμοποιείται αυτή η ένδειξη με τη σιωπηρή παραδοχή ότι στύφτηκε και καταψύχθηκε αμέσως,ΤΟΤΕ όμως, πριν από μήνες,όχι τώρα που είναι να το αγοράσουμε και να το πιούμε εμείς.

Εκεί πάντως που μπορεί να πέσει έξω κάποιος είναι όσον αφορά την εκτίμηση για την περιεκτικότητα σε βιταμίνη ύστερα από όλη αυτή τη διαδικασία.Μπορεί να στύψεις δηλαδή δύο πορτοκάλια και αν δεν πιεις αμέσως τον χυμό τους,ο χυμός από το χαρτόκουτο να έχει τελικά περισσότερη βιταμίνη.Αυτό οφείλεται στο ότι με την παρουσία του οξυγόνου η βιταμίνη C γρήγορα οξειδώνεται.Ετσι η ταχεία κατάψυξη που εφαρμόζουν οι μεγαλοπαραγωγοί και η τοποθέτηση σε δοχεία με την παρουσία όσο γίνεται λιγότερου αέρα στο εσωτερικό συγκρατούν σε ανεκτά επίπεδα την περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Γι΄ αυτό και δεν κυνηγούμε τις συσκευασίες όπου υπάρχουν πολλά φρούτα μαζί και έχει προστεθεί εκ των υστέρων βιταμίνη,διότι εκεί τι έχει συμβεί άραγε και χρειάζεται ενίσχυση ο χυμός;

Τα πιο βασικά λοιπόν για τα προϊόντα που υπάρχουν στα ράφια είναι:

* Αν μας ενδιαφέρει το ποσοστό ζάχαρης που υπάρχει στη συσκευασία, οι 100% χυμοί είναι προτιμότεροι από αυτούς που χαρακτηρίζονται νέκταρ ή φρουτοποτό,αφού στους τελευταίους επιτρέπεται να υπάρχει περισσότερη ζάχαρη και νερό σε βάρος του καθαρού χυμού.Μόνο για τον χυμό του βερίκοκου λέγεται ότι η βιταμίνη Α που περιέχει δεν επηρεάζεται ακόμη και αν είναι σε πιο αραιωμένη σύνθεση.

* Τα πορτοκάλια περιέχουν περισσότερη βιταμίνη C από τα γκρέιπ-φρουτ και 10 φορές περισσότερη από τα μήλα.Ο χυμός του δαμάσκηνου περιέχει σίδηρο, ψευδάργυρο,νιασίνη και φυτικές ίνες.

* Δεν αφήνουμε τα μικρά παιδιά με ένα μπιμπερό με χυμό οποιουδήποτε φρούτου για μεγάλο διάστημα στο στόμα,διότι τα οξέα δημιουργούν πρόβλημα στα δόντια.Ο φρεσκοστυμμένος χυμός για τα παιδιά είναι προτιμότερος,διότι η φρουκτόζη που υπάρχει σε διάφορες συσκευασίες πειράζει το όχι εντελώς εξελιγμένο εντερικό τους σύστημα.

* Αν για κάποιον λόγο πρέπει να κρατήσουμε φρεσκοστυμμένο χυμό για λίγη ώρα χωρίς να τον πιούμε, πρέπει να τον βάλουμε στο ψυγείο.Επίσης το φως κάνει κακό στους χυμούς και γι΄ αυτό προτιμούμε τις συσκευασίες που δεν το αφήνουν να περάσει μέσα.

algaldadas@yahoo.gr