ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Βλαστικά κύτταρα που προέρχονται από το ενδομήτριο της γυναίκας «μεταμορφώθηκαν» σε νευρικά κύτταρα όταν εγχύθηκαν σε ποντίκια των οποίων ο εγκέφαλος παρουσίαζε βλάβες παρόμοιες με εκείνες που προκαλεί η νόσος του Πάρκινσον στον άνθρωπο.
Το νέο εύρημα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Cellular and Μolecular Μedicine» μαρτυρεί ότι γυναίκες με Πάρκινσον θα μπορούσαν να αποτελέσουν οι ίδιες δότριες βλαστικών κυττάρων στον ίδιο τον εαυτό τους, σύμφωνα με ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γέιλ. Παράλληλα οι ειδικοί από το Γέιλ αναφέρουν ότι καθώς τα συγκεκριμένα κύτταρα είναι εύκολο να ανευρεθούν και να συγκεντρωθούν, θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για τη δημιουργία τραπεζών βλαστικών κυττάρων του ενδομητρίου, από τις οποίες θα σωθούν μελλοντικά πολλοί ασθενείς με Πάρκινσον. «Ο ιστός του ενδομητρίου είναι ίσως η πιο εύκολα προσβάσιμη, ασφαλής πηγή βλαστικών κυττάρων που έχουμε στη διάθεσή μας. Ελπίζουμε ότι τα κύτταρα τα οποία δημιουργήσαμε θα είναι μόνο η αρχή της δημιουργίας πολλών τύπων κυττάρων για την αντιμετώπιση πλήθους ασθενειών» ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Χιου Τέιλορ.
Η ερευνητική ομάδα έλαβε βλαστικά κύτταρα του ενδομητρίου από εννέα γυναίκες οι οποίες δεν έπασχαν από Πάρκινσον και τα μετέτρεψε στο εργαστήριο σε νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου που παράγουν ντοπαμίνη (στη νόσο του Πάρκινσον εμφανίζεται καταστροφή των νευρικών κυττάρων που παράγουν τον συγκεκριμένο νευροδιαβιβαστή ο οποίος εμπλέκεται στην κινητικότητα). Στη συνέχεια τα κύτταρα εγχύθηκαν απευθείας στον εγκέφαλο ποντικών τα οποία εμφάνιζαν βλάβες παρόμοιες με εκείνες της Πάρκινσον και αναπτύχθηκαν σε κύτταρα που παράγουν ντοπαμίνη. Το επόμενο βήμα για τους ερευνητές είναι να μελετήσουν αν η θεραπεία οδηγεί και σε μείωση των συμπτωμάτων της νευροεκφυλιστικής νόσου.
Ο Τέιλορ τόνισε ότι για κάποιο λόγο ο οποίος δεν είναι αυτή τη στιγμή κατανοητός, τα βλαστικά κύτταρα του ενδομητρίου συνδέονται με μικρότερο κίνδυνο απόρριψης από το ανοσοποιητικό σύστημα σε σύγκριση με άλλα είδη βλαστικών κυττάρων. Με δεδομένο μάλιστα ότι οι γυναίκες αποβάλλουν με φυσικό τρόπο κάθε μήνα βλαστικά κύτταρα του ενδομητρίου κατά την έμμηνο ρύση τους, αποδεικνύεται ότι τα συγκεκριμένα κύτταρα πιθανόν είναι να αποτελέσουν έναν μικρό «θησαυρό» για τους επιστήμονες και τους ασθενείς.