Πρώτο κόμμα, χωρίς όμως να αποσπά την αυτοδυναμία, αναδεικνύονται οι Συντηρητικοί στη Βρετανία, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών. Για πρώτη φορά από το 1974 η Βρετανία βρίσκεται μπροστά στην πιθανότητα μη ανάδειξης κυβερνητικής πλειοψηφίας στο Κοινοβούλιο.
Εάν, μετά την καταμέτρηση των ψήφων , κανένα κόμμα δεν εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία, θα αρχίσουν αμέσως διαβουλεύσεις μεταξύ των τριών μεγάλων κομμάτων του βρετανικού κοινοβουλίου.
Είναι πιθανόν ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος και απερχόμενος πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν να προσπαθήσει να εξασφαλίσει συμφωνία με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες για κοινοβουλευτική συνεργασία. Ωστόσο οι Συντηρητικοί θα θεωρήσουν αυτό το σενάριο ως προδοσία της βούλησης του εκλογικού σώματος το οποίο αρνήθηκε την κυβερνητική πλειοψηφία στο Εργατικό Κόμμα.
Εάν ο απερχόμενος πρωθυπουργός αποτύχει στην επίτευξη συμφωνίας, ο ηγέτης των Τόρις θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας βασιζόμενη σε ad hoc κοινοβουλευτικές συμμαχίες με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και άλλα μικρότερα κόμματα.

Ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών της Βρετανίας Νικ Κλεγκ δήλωσε σήμερα πως δεν πρέπει να βιαστεί πριν εξετάσει τις συμμαχίες και εξέφρασε την απογοήτευσή του για τα αποτελέσματα του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές.
«Πιστεύω πως θα ήταν προτιμότερο όλος ο κόσμος να περιμένει λίγο ώστε ο λαός να αποκτήσει την σωστή κυβέρνηση που του αξίζει σε αυτούς τους δύσκολους και αβέβαιους καιρούς», τόνισε ο Κλεγκ από την περιφέρεια του Σέφιλντ, όπου επανεξελέγη με ποσοστό 53,4%.
«Απευθύνομαι σε όλα τα πολιτικά κόμματα: θεωρώ πως κανείς δεν πρέπει να σπεύσει να κάνει δηλώσεις ή να πάρει αποφάσεις που δεν θα αντέξουν στην δοκιμασία του χρόνου», πρόσθεσε ο ίδιος, χωρίς να απαντήσει ξεκάθαρα στις δηλώσεις των Εργατικών, οι οποίοι εξέφρασαν την πρόθεση να προσπαθήσουν να παραμείνουν στην εξουσία συμμαχώντας με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

Με καταμετρημένες τις ψήφους που κρίνουντις601 από τις 650 περιφέρειες,οι Τόρις καταλαμβάνουν ποσοστό 36,6% έναντι 28,4% των Εργατικών, ή αλλιώς 286 έναντι 237 εδρών. Ωστόσο, για το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης απαιτείται από το πρώτο κόμμα να καταλάβει326 έδρες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που μεταδίδει το BBC, η μετακίνηση των ψηφοφόρων από το Κόμμα των Εργατικών στους Συντηρητικούς ανέρχεται σε ποσοστό 5,2%.

Το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών αποσπά ποσοστό 22,6% (51 έδρες) και οι υπόλοιποι σχηματισμοί 27 έδρες.

Συγκριτικά με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, οι Εργατικοί βλέπουν το ποσοστό τους να μειώνεται κατά 6,5% (χάνουν 77 έδρες), ενώ οι Συντηρητικοί αυξάνουν τη δύναμή τους κατά 3,9%, κερδίζοντας 84 έδρες.

Την πρώτη του έδρα καταλαμβάνει στο βρετανικό Κοινοβούλιο καταλαμβάνει το Κόμμα των Πρασίνων.

Η Βρετανία, βάσει του εκλογικού της συστήματος, που ουσιαστικά είναι μονοεδρικό, χωρίζεται σε 650 περιφέρειες. Κάθε κόμμα έχει έναν υποψήφιο σε κάθε περιφέρεια και όποιος συγκεντρώσει τη σχετική πλειοψηφία των ψήφων κερδίζει και την έδρα.

Οι πρώτες αντιδράσεις

«Είναι ήδη σαφές ότι η κυβέρνηση των Εργατικών απώλεσε την εντολή διακυβέρνησης της χώρας» δήλωσε ο ηγέτης των Τόρις Ντέιβιντ Κάμερον, μόλις ανακοινώθηκε επισήμως η επανεκλογή του στην εκλογική του περιφέρεια.«Αυτό που θα με καθοδηγήσει τις προσεχείς ώρες θα είναι το εθνικό συμφέρον» τόνισε.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του Συντηρητικού Κόμματος δήλωσε ότι εάν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση ότι το κόμμα θα έχει 305 έδρες, δημιουργείται «βάση για διακυβέρνηση».

Σιγήν ιχθύος τηρεί προς το παρόν ο απερχόμενος πρωθυπουργός και ηγέτης των Εργατικών Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος από νωρίς το πρωί βρίσκεται στο στρατηγείο του κόμματος. Πηγές του κόμματος, πάντως, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο συνεργασίας με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.