Εντείνονται οι πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για απευθείας παρέμβασή της στις δευτερογενείς αγορές ομολόγων με στόχο την ενίσχυση των τιμών τους και την εμπέδωση ενός κλίματος σταθερότητας, με στόχο να προληφθεί η εξάπλωση της δημοσιονομικής κρίσης σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Ο διοικητής της ευρωπαϊκής νομισματικής αρχής κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ, αμέσως μετά την απόφαση διατήρησης του βασικού επιτοκίου του ευρώ στο ιστορικό χαμηλό του 1%, επεσήμανε ότι το συγκεκριμένο θέμα δεν έχει τεθεί ποτέ στο Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας, διαψεύδοντας με αυτόν τον τρόπο κατηγορηματικά τις φήμες που είχαν κυκλοφορήσει ότι επίκειται ακόμη και άμεση ενεργοποίηση ενός μηχανισμού στήριξης των κρατικών τίτλων.
Η απευθείας αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ, που επιτρέπεται από το καταστατικό της και από τις συνθήκες της ΕΕ, χαρακτηρίζεται από πολλούς ως «πυρηνική επιλογή», η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή σε ακραίες περιπτώσεις, ως έσχατη λύση σωτηρίας του συστήματος. Ο κ. Τρισέ έκανε εκτενή αναφορά και στην αλλαγή των κανονισμών αποδοχής των ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση για τη χορήγηση δανείων στις τράπεζες, τονίζοντας ότι το φιλόδοξο σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα δικαιολογεί την απόφαση αυτή. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ ως ανεξάρτητη αρχή κλήθηκε να αξιολογήσει το πρόγραμμα στήριξης της χώρας μας, το οποίο κρίθηκε κατάλληλο, ενώ θετικά αποκρίθηκε η Ευρωτράπεζα και στην ενεργοποίηση του μηχανισμού χρηματοδότησης.
Ηαντίδραση των αγορών
Αμεση ήταν η αντίδραση των αγορών στις διαψεύσεις Τρισέ περί συμφωνίας για εμπλοκή στις αγορές ομολόγων, με τους επενδυτές να στέλνουν σε χαμηλό 14 μηνών το ευρώ έναντι του δολαρίου, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να υποχρεώνονται σε σοβαρές απώλειες και τα spreads των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης να επανέρχονται σε ανοδική τροχιά. Σε νέα ιστορικά υψηλά διαμορφώθηκε το κόστος ασφάλισης έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ιταλίας, συμπαρασύροντας σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα τις τιμές των Credit Default Swaps (CDS) της πλειονότητας των οικονομιών.
Αναλυτικότερα, το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου σε σχέση με το αντίστοιχο γερμανικό ανέβηκε στις 817 μονάδες, υψηλότερα κατά 98 μονάδες βάσης σε σχέση με προχθές, του ισπανικού ενισχύθηκε κατά 25 μονάδες στο 163 και του πορτογαλικού κατά 29 μονάδες στο 329. Πάνω από τις 930 μονάδες έφθασε η τιμή του CDS των ελληνικών 5ετών ομολόγων, ενισχυμένη κατά 48 μονάδες σε ημερήσια βάση. Ανοδο 51, 40 και 37 μονάδων κατέγραψε το κόστος ασφάλισης των πορτογαλικών, των ισπανικών και των ιταλικών ομολόγων αντιστοίχως, ανερχόμενο σε νέα ιστορικά υψηλά.