Στην πορεία προς την κατάκτηση του εφετινού νταμπλ, πέραν της καλής ομάδας, του αξιόλογου προπονητή και του « μάγκα προέδρου » κατά την προχθεσινή δήλωση του γενικού αρχηγού της ΑΕΚ κ. Βασίλη Δημητριάδη , ο Παναθηναϊκός εκμεταλλεύθηκε στο έπακρο το λεγόμενο ΡΑΟ Lab (κατά τα πρότυπα του περίφημου και πρωτότυπου Μilan Lab της ιταλικής Μίλαν), που λέγεται ότι έπαιξε καταλυτικό ρόλο στον δρόμο για την επιστροφή των Πρασίνων στην κορυφή. Οπως λένε στον Παναθηναϊκό, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι κατά την τελευταία διετία το Τριφύλλι, πρώτον, παρουσιάζει εντυπωσιακά επίπεδα φυσικής κατάστασης, δεύτερον, οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές (αν όχι όλοι) έχουν εμφανή βελτίωση στην απόδοσή τους, ενώ κατά το ίδιο διάστημα έχουν μειωθεί δραστικά και οι μυϊκοί τραυματισμοί. «Το «Βήμα» επιχειρεί να απαντήσει σε τέσσερα βασικά ερωτήματα για το μυστικό όπλο του Παναθηναϊκού.

Επιστημονικό σύστημα
Πρόκειται για ένα επαναστατικό σύστημα καταμέτρησης και αξιολόγησης των επιδόσεων κάθε ποδοσφαιριστή που βασίζεται σε ένα προηγμένο λογισμικό πρόγραμμα. Για τα ποδοσφαιρικά δεδομένα θεωρείται ως ένα υψηλής τεχνολογίας επιστημονικό κέντρο μελετών και έρευνας, το οποίο προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες στο τεχνικό και ιατρικό τιμ. Από το περασμένο καλοκαίρι στεγάζεται σε ειδικό χώρο στο προπονητικό κέντρο της Παιανίας και υπεύθυνος λειτουργίας του είναι ο εργοφυσιολόγος κ. Γιώργος Νάσσης.

Πότε τέθηκε σε εφαρμογή
Περί τα μέσα του 2006 έπειτα από εισήγηση του τότε τεχνικού διευθυντή του Παναθηναϊκού κ. Γιάσμινκο Βέλιτς ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ κ. Γιάννης Βαρδινογιάννης έδωσε το πράσινο φως προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή το φιλόδοξο πλάνο σε στενή συνεργασία με τη Μίλαν. Επί των ημερών του νυν διευθυντή ποδοσφαίρου κ. Κώστα Αντωνίου το ΡΑΟ lab αναπτύχθηκε και μετατράπηκε από ένα απλό σύστημα συλλογής στοιχείων σε ένα προηγμένο κέντρο μελετών και έναν επιπλέον πολύτιμο βοηθό για τους προπονητές και τους γιατρούς της ομάδας.

Οι βασικές παράμετροι
Το ΡΑΟ Lab βασίζεται στην κινησιοθεραπεία, τη βιοχημική και τη φυσιολογία και αξιολογεί τη φυσικοψυχική κατάσταση των αθλητών, συνδυάζοντας τρεις παραμέτρους: την επιστήμη, την τεχνολογία και την ψυχολογία. Οι ποδοσφαιριστές ανά τακτά χρονικά διαστήματα υποβάλλονται σε μια σειρά από εξετάσεις, που περιλαμβάνουν:

1) βιοχημικές μετρήσεις στο αίμα των παικτών, 2) έλεγχο της καρδιακής λειτουργίας και συχνότητας σε ένταση και ηρεμία, 3) καταμέτρηση της αντοχής με αερόβιες ασκήσεις. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων «φορτώνονται» στον υπολογιστή με το προηγμένο λογισμικό πρόγραμμα, το οποίο εν συνεχεία αναλύει τις επιδόσεις των παικτών. Σε ποιους τομείς βοηθά
Τα αποτελέσματα των μετρήσεων του ΡΑΟ lab προσφέρουν χρήσιμα συμπεράσματα όσον αφορά την αγωνιστική κατάσταση κάθε ποδοσφαιριστή, όπως επίσης και την πτώση ή άνοδο της απόδοσής του μελλοντικά, ενώ βοηθά το τεχνικό τιμ προσφέροντας σημαντικές πληροφορίες για τους τομείς στους οποίους πρέπει να βελτιωθεί κάθε ποδοσφαιριστής με βάση τις κινήσεις που κάνει στον αγωνιστικό χώρο. Επίσης, προβλέπει πιθανούς τραυματισμούς σε παίκτες που βρίσκονται οριακά και εκτιμά τον χρόνο αποθεραπείας των τραυματιών.