Σε εβραίους εποίκους αποδίδουν οι Παλαιστίνιοι την πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα τα ξημερώματα, Τρίτη, σε τέμενος στη Δυτική Όχθη, περιστατικό που προστίθεται σε σειρά ενεργειών κατά χώρων λατρείας στην περιοχή.

Όπως δήλωσε ο Τζαμάλ Νταραγκάμα, ο δήμαρχος της αλ Λούμπαν αλ Σαρκίγια, βόρεια της Ραμάλας όπου βρίσκεται το τέμενος, το οποίο ήταν κλειστό για επισκευές: «Έποικοι έβαλαν φωτιά στο τζαμί. Αυτόπτες μάρτυρες άκουσαν το θόρυβο του αυτοκινήτου τους γύρω στις 3 το πρωί και τους είδαν να φεύγουν από ένα παράθυρο βάζοντας φωτιά σε ιερά βιβλία. Το μεγαλύτερο μέρος του τεμένους καταστράφηκε».

Η ισραηλινή στρατιωτική διοίκηση στη Δυτική Όχθη διεξάγει έρευνα για να διαπιστωθεί αν η φωτιά οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια ή ήταν τυχαίο γεγονός, μετέδωσε το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού.

Το περιστατικό προστίθεται σε σειρά περιστατικών σε χώρους λατρείας στη Δυτική Όχθη. Στα μέσα Απριλίου, εβραίοι έποικοι είχαν σχεδιάσει σε έναν από τους τοίχους τεμένους στη Ναμπλούς, το αστέρι του Δαβίδ έχοντας γράψει μέσα σε αυτό στα εβραϊκά το όνομα του προφήτη Μωάμεθ. Επίσης, το Δεκέμβριο του 2009 έποικοι είχαν προκαλέσει ζημιές σε τζαμί του παλαιστινιακού χωριού Γιασούφ στη βόρεια Δυτική Όχθη.

Σύμφωνα με αναφορές, εξτρεμιστές έποικοι ακολουθούν εδώ και μήνες μια τακτική συστηματικών αντιποίνων, πραγματοποιώντας επιθέσεις εναντίον παλαιστινιακών στόχων κάθε φορά που οι ισραηλινές αρχές λαμβάνουν μέτρα τα οποία οι έποικοι θεωρούν ότι πλήττουν τον εποικισμό. Στις 20 Απριλίου, σε εκδηλώσεις για την ίδρυση του Ισραήλ προκλήθηκαν επεισόδια με τον ισραηλινό στρατό.