Η ευρωζώνη θα έχει έτοιμο σημαντικό μέρος της οικονομικής βοήθειας για την Ελλάδα μέχρι τα μέσα Μαΐου ανεξάρτητα από τις πιθανές καθυστερήσεις στην έγκριση των κονδυλίων σε μερικά εθνικά κοινοβούλια, όπως ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τρίτη.

Ήδη την Τρίτη η γαλλική Βουλή ενέκρινε τη συμμετοχή της χώρας στο οικονομικό πακέτο, ενώ η διαδικασία έχει προχωρήσει και σε άλλες χώρες του ευρώ (όπως η Κύπρος και η Πορτογαλία, η κυβέρνηση της οποίας έχει κατ’ αρχήν εγκρίνει την αποδέσμευση κεφαλαίων).

Στην Σύνοδο Κορυφής του Eurogroup την Παρασκευή οι ηγέτες των χωρών – μελών της Ευρωζώνης «θα επαναβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους να στηρίξουν την Ελλάδα», δήλωσε ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, μετά τις συναντήσεις που είχε σήμερα στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός απέρριψε επίσης ως «αβάσιμες και ανεύθυνες» φήμες ότι η Μαδρίτη θα ζητήσει επίσης οικονομική στήριξη από την Ευρωζώνη.

Γερμανία: «Υψηλότερες του πακέτου οι ελληνικές ανάγκες»

Το διεθνές πακέτο διάσωσης της Ελλάδας δεν στοχεύει να καλύψει το σύνολο των οικονομικών αναγκών της χώρας για τα επόμενα τρία χρόνια, ανέφερε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ράινερ Μπρούντερλε.

Την ίδια στιγμή, πηγή της γερμανικής κυβέρνησης που επικαλείται το Reuters ανέφερε ότι οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας μέχρι το 2012 είναι μεγαλύτερες από το πακέτο διάσωσης ύψους 110 δις ευρώ της ΕΕ/ΔΝΤ. Βάσει των εκτιμήσεων του πακέτου διάσωσης, συνέχισε η πηγή, η Ελλάδα θα επιστρέψει σταδιακά στις κεφαλαιαγορές μετά από 18 μήνες.