Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είχαν σήμερα, Δευτέρα, συνομιλίες στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου για την επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, ενώ οι έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων αναμένεται να αρχίσουν αυτή την εβδομάδα.

Σε δηλώσεις του ο Μπ. Νετανιάχου ανέφερε απλώς ότι ενημέρωσε τον Αιγύπτιο πρόεδρο για τα σχέδια επανέναρξης μέσα στις επόμενες ημέρες των ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Μέση Ανατολή. Χαρακτήρισε πάντως τις συνομιλίες εποικοδομητικές. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μετέβη στην Αίγυπτο συνοδευόμενος από τον διπλωματικό του σύμβουλο Ούζι Αραντ και τον υπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου Μπεν Ελιέζερ.

Η κατάσταση στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Λωρίδα της Γάζας, η διακίνηση όπλων από τη χερσόνησο του Σινά στον παλαιστινιακό θύλακα που τελεί υπό ισραηλινό αποκλεισμό και το αίτημα του Καΐρου να επιτρέψει το Ισραήλ την επιθεώρηση στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις, είναι μεταξύ των θεμάτων που θα απασχολούσσαν τους δύο ηγέτες, σύμφωνα με πληροφορίες.

Από την πλευρά του, ο Χόσνι Μουμπάρακ θα έθετε στον Νετανιάχου για την αιγυπτιακή άποψη και την αραβική θέση όσον αφορά τους τρόπους επίτευξης της ειρήνης στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η εφημερίδα Αλ Αχράμ.

Εντωμεταξύ, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο Αμερικανός απεσταλμένος στη Μέση Ανατολή φθάνει τη Δευτέρα στο Ισραήλ για μια νέα περιοδεία. Οι έμμεσες συνομιλίες, με τη διαμεσολάβηση του Τζορτζ Μίτσελ, θα αρχίσουν την Τετάρτη.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος έδωσε το πράσινο φως για τη διεξαγωγή των έμμεσων συνομιλιών και απομένει η επικύρωση από την εκτελεστική επιτροπή του Οργανισμού για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) που θα συνεδριάσει το Σάββατο.