Αν μια εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις,τότε το περιστατικό που διαδραματίστηκε στο γραφείο κυβερνητικού βουλευτή ίσως ισοδυναμεί με τις χιλιάδες λέξεις οι οποίες θα χρειάζονταν για να περιγραφεί η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι βουλευτές του ΠαΣοΚ.Δύο γονείς επισκέφθηκαν τον εν λόγω πολιτικό με δύο φακέλους.«Αυτά είναι τα πτυχία των παιδιών μας που είναι άνεργα» του είπαν και συνέχισαν:

«Ή εμείς ως γονείς έχουμε κάνει κάτι λάθος ή εσείς ως πολιτικοί».Με αυτόν τον συμβολικό τρόπο εκδήλωσαν την αγωνία και την απόγνωσή τους για το παρόν και το μέλλον των παιδιών τους.Στον βαθμό που οι βουλευτές καθίστανται «αγωγοί» του τρόπου με τον οποίο βιώνουν οι έλληνες πολίτες την κρίση,δύο είναι τα στοιχεία που συνθέτουν το παρόν αβέβαιο και ανασφαλές σκηνικό: ο τρόμος της ανεργίας για τους ίδιους και περισσότερο για τα παιδιά τους και ο φόβος της χρεοκοπίας και της απώλειας των καταθέσεών τους, ακόμη κι αν είναι πενιχρές.

Ν. Σαλαγιάννης
Ο κ.Ν.Σαλαγιάννης,βουλευτής Καρδίτσας,είχε προ ημερών 15 προγραμματισμένα ραντεβού στο Πολιτικό Γραφείο του και όταν πήγε διαπίστωσε ότι τον περίμεναν περίπου 50 ψηφοφόροι.Οπως επισημαίνει,οι 45 εξ αυτών ζητούσαν δουλειά.«Τι δουλειά;

Σε σουπερμάρκετ έστω! Και “είτε για μένα είτε για τη γυναίκα μου είτε για το παιδί μου”, όπως μου είπαν κάποιοι» αναφέρει διαπιστώνοντας ότι «μπορεί να λέμε για δίκαια μέτρα αλλά ποτέ τόσο σκληρά οικονομικά μέτρα δεν μπορούν να είναι δίκαια».«Να ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές» υπογραμμί- ζει.

Π.Κουκουλόπουλος

Δραματική είναι η εικόνα που μεταφέρει από την περιφέρειά του και ο βουλευτής Κοζάνης κ.Π.Κουκουλόπουλος,ο οποίος διαπιστώνει ότι «από τις ηλικίες των 30 και κάτω επικρατεί μαύρη απελπισία» υπό το βάρος της ανεργίας και του αβέβαιου εργασιακού και ασφαλιστικού μέλλοντος για όσους νέους δεν βγήκαν ακόμη στην αγορά εργασίας ή μόλις ξεκίνησαν.Ωστόσο παρατηρεί ότι υπάρχει ανοχή έναντι των κυβερνητικών κινήσεων,αν και είναι έκδηλα τα φοβικά σύνδρομα που διαμορφώνονται.

«Καλούμαστε πλέον να μεταλλάξουμε το κομμάτι εκείνο του DΝΑ του ΠαΣοΚ που δεν αντέχει το ΔΝΤ» σχολιάζει χαρακτηριστικά.

Ι. Δριβελέγκας

«Πρωτοφανές για τα δεδομένα της Χαλκιδικής» χαρακτηρίζει ο κ. Ι. Δριβελέγκας αλλά και για την κοινοβουλευτική εμπειρία του το γεγονός ότι δέχεται από πολίτες της περιφέρειάς του αιτήματα για οποιαδήποτε δουλειά. «Δεν ζητάνε πλέον διορισμό στο Δημόσιο αλλά να δουλέψουν κάπου, ακόμη και ως εργάτες» αναφέρει, ενώ μεταφέροντας τον προβληματισμό που εισπράττει τονίζει ότι «ο κόσμος κατανοεί πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα, αναζητεί όμως απαντήσεις και μας ρωτά τι να κάνει».

Ι. Αμοιρίδης

Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών της Κατερίνης που προσεγγίζουν τον βουλευτή Πιερίας κ. Ι. Αμοιρίδη, πρώην δήμαρχο της πόλης, ζητάει δουλειά. «Με πλησίασε ένας νέος άνθρωπος που διαθέτει δύο μεταπτυχιακά, ένα διδακτορικό και γνωρίζει τέσσερις ξένες γλώσσες για να μου ζητήσει μια δουλειά όπου να είναι» λέει, διαπιστώνοντας ότι «εντείνεται η αγωνία των πολιτών, οι οποίοι δεν συγχωρούν καθυστερήσεις». «Ο κόσμος έχει ακόμη αντοχές- ανοχές δεν έχει, γι΄ αυτό και ζητεί να πληρώσουν παραδειγματικά όσοι “έφαγαν”» προσθέτει.

Δ. Καρύδης

Σε πρόσφατη περιοδεία του στα Καμίνια πλησίασε τον βουλευτή Α΄ Πειραιώς κ. Δ. Καρύδη ένας συνταξιούχος απευθύνοντάς του το ερώτημα αν θα χρεοκοπήσουμε.

Εκείνος του απάντησε αρνητικά και τον ρώτησε γιατί ανησυχεί: «Πρόσφατα πούλησα ένα διαμερισματάκι και τα 40.000 ευρώ που εισέπραξα τα έχω στην τράπεζα.

Μήπως πρέπει να βρω έναν τρόπο να τα βγάλω στο εξωτερικό;» του είπε.

Ι. Κουτσούκος

Από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις της ανασφάλειας που έχει προκαλέσει η περιρρέουσα ατμόσφαιρα είναι και το περιστατικό που διηγείται ο βουλευτής Ηλείας κ. Ι. Κουτσούκος.

Οπως έλεγε σε παρέα βουλευτών, «ακόμη και μια φίλη της μητέρας μου τηλεφώνησε για να της πω τι να κάνει με τις λιγοστές οικονομίες που έχει μαζέψει με τη σύνταξή της και της απάντησα ότι ο κίνδυνος θα είναι μεγαλύτερος για εκείνη αν τις πάρει σπίτι».