Επιφυλάξεις για τις ρυθμίσεις του φορολογικού νομοσχεδίου εκφράζει μεανακοίνωση του την Μ.Τρίτη ο ΣΕΒ, υποστηρίζοντας ότι δεν θα χτυπήσει τη φοροδιαφυγή, ότι είναι δειλό και ότι περιέχει μέτρα της τελευταίας στιγμής που πλήττουν την επιχειρηματικότητα, ενώ δημιουργούν και τον κίνδυνο να φύγουν επιχειρήσεις από τη χώρα.

Λίγες ώρες μετά την τοποθέτηση των κοινωνικών εταίρων στη Βουλή για το φορολογικό, σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος το χαρακτηρίζει μεν ως ένα πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, προσθέτει ωστόσο ότι «χρειαζόμαστε μία φορολογική επανάσταση, όχι μία φορολογική παραλλαγή».

Σύμφωνα με το Σύνδεσμο τα βασικά μειονεκτήματα του νομοσχεδίου είναι τρία:

1. Όσοι κατά σύστημα φοροδιαφεύγουν πρακτικά και ουσιαστικά παραμένουν στο απυρόβλητο. Τα τεκμήρια διαβίωσης δεν τους αγγίζουν ουσιαστικά. Το νομοσχέδιο έτσι τιμωρεί για μία ακόμη φορά όσους δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν και όσους δηλώνουν τι κερδίζουν. Οι έχοντες που δεν δηλώνουν αντιμετωπίζονται «με το γάντι».

2. Είναι δειλό ως προς τη μεταρρύθμιση των δομικών χαρακτηριστικών του φορολογικού συστήματος. Οι λιγοστές παρεμβάσεις διαρθρωτικής μορφής που αφορούν τις ελεγκτικές διαδικασίες, τον ΚΒΣ, τις διασταυρώσεις κ.λπ. δεν αποτολμούν τις εκσυγχρονιστικές τομές, που έχει ανάγκη το φορολογικό σύστημα.

3. Περιέχει μέτρα της τελευταίας στιγμής, που όχι μόνο πλήττουν την επιχειρηματικότητα και διώχνουν τις επενδύσεις, αλλά δημιουργούν τον κίνδυνο φυγής επιχειρήσεων από τον τόπο μας.

Ο ΣΕΒ αναφέρει ακόμη ότι αν δεν μειωθεί η κρατική σπατάλη και δεν καταπολεμηθεί πραγματικά η φοροδιαφυγή, τότε τα εισπρακτικά μέτρα θα μείνουν χωρίς ηθικό έρεισμα, γιατί θα τιμωρούν τους συνεπείς φορολογουμένους και θα πνίγουν οποιαδήποτε προοπτική ανάπτυξης.

«Στην κυβέρνηση, που επαγγέλλεται τη δημόσια διαβούλευση, εναπόκειται να ακούσει την έμπειρη φωνή των παραγωγικών δυνάμεων και της αγοράς και να διορθώσει τα κακώς κείμενα» καταλήγει ο ΣΕΒ.