Σε «ελεύθερη πτώση» βρίσκονται οι μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις της Αττικής. Ταλαιπωρούνται από έλλειψη ρευστότητας, μείωση πωλήσεων και ζημιογόνο δραστηριότητα, ενώ από αυτές περίπου 16.000 κινδυνεύουν με λουκέτο. Παράλληλα στη διάρκεια του 2009 περίπου 25.000 εργαζόμενοι σε αυτές απολύθηκαν και εντός του 2010 υπολογίζεται ότι άλλοι τόσοι θα χάσουν τη δουλειά τους. Ολες αυτές οι απογοητευτικές διαπιστώσεις αποτελούν ευρήματα έρευνας που πραγματοποίησε η εταιρεία Μarc για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΒΕΑ) σε 1.007 επιχειρήσεις το διάστημα από 24 Φεβρουαρίου ως και την 1η Μαρτίου.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 85,4% των επιχειρήσεων-μελών του ΒΕΑ έχει επηρεαστεί αισθητά από την οικονομική κρίση. Περισσότερο ευάλωτες εμφανίζονται οι μικρότερες επιχειρήσεις, κυρίως από τους κλάδους της οικοδομικής δραστηριότητας, της ένδυσης-υπόδησης, των ηλεκτρικών συσκευών και των εκδόσεων-εκτυπώσεων. Σε σύγκριση μάλιστα με προηγούμενες έρευνες, διαπιστώνεται ότι την τελευταία τριετία ο αριθμός των επιχειρήσεων που πλήττονται αισθητά από την κρίση μεγαλώνει. Κατά την παρουσίαση ο κ. Α. Αθανασόπουλος, γενικός διευθυντής λιανικής της Εθνικής Τράπεζας, ανέφερε μεταξύ των άλλων ότι οι μικρές επιχειρήσεις έχουν ζητήσει συνολικά δάνεια 5 δισ. ευρώ και πρότεινε την εκπόνηση προγράμματος μέσω του ΤΕΜΠΜΕ για την αναχρηματοδότηση των βραχυπρόθεσμων δανειακών υποχρεώσεων των μικρομεσαίων.

Κατά τη διάρκεια του 2009 οι μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις έχασαν κατά μέσο όρο το 33% του τζίρου τους και ήταν ζημιογόνα χρονιά για το 37,2% των επιχειρήσεων. Η καθυστέρηση των πληρωμών από τους πελάτες θεωρείται σημαντικό πρόβλημα για τους 7 από τους 10 ερωτηθέντες.

Πάνω από το 50% εισπράττει τις οφειλές των πελατών του σε διάστημα τουλάχιστον 3-4 μηνών, ενώ οι κλάδοι που επηρεάζονται σχετικά περισσότερο είναι τα οικοδομικά, οι ηλεκτρικές συσκευές και οι εκδόσεις-εκτυπώσεις. Πέρυσι ο χρόνος είσπραξης των οφειλών αυξήθηκε από έναν έως και περισσότερο από τέσσερις μήνες (σε σχέση με τον χρόνο καθυστέρησης του 2008) για το 52,5% των ερωτηθέντων.

Η πτώση των πωλήσεων και η έλλειψη ρευστότητας έχουν αποσταθεροποιήσει τις επιχειρήσεις, σε σημείο μάλιστα που το 40,6% να αντιμετωπίζει δυσκολίες στην καταβολή ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων, το 35% να καθυστερεί τις πληρωμές προς τους προμηθευτές, το 23% να δυσκολεύεται να πληρώσει εγκαίρως ενοίκια και λογαριασμούς ΔΕΚΟ και οι τρεις στις 10 επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό έχουν δυσκολίες στην έγκαιρη καταβολή των μισθών. Ενώ το 2009 χάθηκαν περίπου 25.000 θέσεις εργασίας, η τάση αυτή δεν φαίνεται να ανακόπτεται, αφού το 43% όσων απασχολούν προσωπικό δηλώνει ότι θα το μειώσει το επόμενο διάστημα και αυτό θα συμβεί σχετικά περισσότερο στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις και στους κλάδους τροφίμων-ποτών, οικοδομικών δραστηριοτήτων και μετάλλου.

Ετσι, το 35% των επιχειρήσεων-μελών του ΒΕΑ εκτιμά ότι το επόμενο εξάμηνο θα χρειαστεί τραπεζική χρηματοδότηση και από αυτές το 44% είναι διατεθειμένο να την αναζητήσει ακόμη και με δυσμενέστερους όρους σε σχέση με το παρελθόν. Από όσους προτίθενται να ζητήσουν χρηματοδότηση για κεφάλαια κίνησης η πλειονότητα (44% περίπου) θα ζητήσει ποσό έως 30.000

ευρώ και το 17% από 30.000 ως 50.000 ευρώ.