Η απροθυμία της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αποσαφηνίσει τις προθέσεις της απέναντι στην Ελλάδα και η συνεχιζόμενη διάσταση απόψεων μεταξύ των εταίρων αφήνουν ανοικτά όλα τα πιθανά σενάρια και δίνουν έδαφος στα δυσμενή να υπερτερούν. Παράλληλα περιορίζουν τα περιθώρια να δοθεί οριστική λύση στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής, καθώς κλιμακώθηκε η αντιπαράθεση μεταξύ των ηγετικών δυνάμεων της Ενωσης, με αποτέλεσμα οι επενδυτές, που απεχθάνονται κάθε μορφή αβεβαιότητας, να προκαλέσουν ένα νέο κύμα πωλήσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Οι ανησυχίες για την ελληνική δημοσιονομική κρίση έχουν αρχίσει να επιδρούν ευθέως και στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, οι οποίες εμφάνιζαν αρνητική εικόνα στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας. Οι επενδυτές παρακολουθούσαν την καθοδική διάσπαση από το ευρώ της ισχυρής ζώνης στήριξης του 1,35 έναντι του δολαρίου και το ταυτόχρονο άλμα των spreads των 10ετών ελληνικών ομολόγων υψηλότερα από τις 350 μονάδες βάσης. Η εκτόξευση των spreads φέρνει πιο κοντά την πιθανότητα να ζητήσει η χώρα οικονομική στήριξη και επισήμως, προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση σε «φθηνότερα» κεφάλαια.
Η εξασφάλιση ή μη οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ενωση, σε συνδυασμό με ενδεχόμενο προσφυγής της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έχει αποκτήσει καταλυτική επίδραση στην πορεία της κεφαλαιαγοράς. Συμπληρώνονται ήδη δύο μήνες προσπαθειών από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά κάθε φορά η «λύση» μετατίθεται από όργανο σε όργανο, από διασκέψεις σε συνόδους και από εταίρο σε εταίρο. Το «κακό προηγούμενο» κούρασε τους επενδυτές και χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών τους σχετικά με την προσεχή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή, καθώς δεν αποκλείεται να αποτελέσει έναν ακόμη… μεταβατικό σταθμό που θα μετακυλήσει στο επόμενο όργανο την ευθύνη της όποιας απόφασης.
Μολονότι δεν φαίνεται πιθανόν να αφήσουν στην «τύχη» της την Ελλάδα οι ευρωπαίοι εταίροι της, αφού έτσι διακινδυνεύουν τόσο το κύρος τους όσο και του κοινού νομίσματος, ενώ και το παράδειγμα της Lehman Βrothers λειτουργεί αποτρεπτικά ως χειρισμός, η πλειονότητα των πολιτών και των επενδυτών αρνείται να υιοθετήσει πιο αισιόδοξα σενάρια σχετικά με τη διευθέτηση του προβλήματος.
Εν αναμονή των οριστικών εξελίξεων, στο Χρηματιστήριο προεξοφλείται η δυσμενέστερη εκδοχή στο ξεκίνημα και της νέας εβδομάδας, με αρνητικό προπομπό την περασμένη.
Στην εξέλιξή της η συνεδρίαση ξύπνησε «εφιαλτικές μνήμες», καθώς η αυξανόμενη προσφορά και η απουσία ζήτησης πανικόβαλε τους πωλητές, με αποτέλεσμα την έντονη πίεση των τιμών. Ο γενικός δείκτης σχημάτισε καθοδικό κενό στη διάσπαση των 2.000 μονάδων και πολύ σύντομα βρέθηκε στο χαμηλό των 1.975 μονάδων όπου οι απώλειές του έφθασαν στο 3,58%. Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι διασώθηκε η στήριξη-«κλειδί», όπως χαρακτήρισε στην τελευταία τεχνική της ανάλυση η Εμπορική Χρηματιστηριακή την περιοχή των 1.970 μονάδων. Στη συνέχεια ο γενικός δείκτης αντέδρασε και επωφελούμενος αργότερα από το θετικό άνοιγμα της Γουόλ Στριτ επανέκτησε τις 2.000 μονάδες και έκλεισε στις 2.010,22 μονάδες, περιορίζοντας τις απώλειές του στο 1,91%.
Σε σημαντικό βαθμό περιόρισαν μετά το μεσημέρι τις απώλειές τους και οι βασικοί δείκτες της αγοράς. Ο δείκτης FΤSΕ20 έκλεισε με απώλειες 2,16%, ενώ κατά 0,82% και 0,65% χαμηλότερα έκλεισαν οι δείκτες FΤSΕ40 και FΤSΕ80. Ο αμιγής τζίρος διαμορφώθηκε στα 118,9 εκατ. ευρώ, ενώ η τελική εικόνα της αγοράς διαμορφώθηκε με 43 ανοδικές, 114 καθοδικές και 160 αμετάβλητες μετοχές.