Μία έκθεση για την εξέλιξη της μόδας στην Ελλάδα και την Ευρώπη από τον 18ο έως τον 21ο αιώνα παρουσιάζει το Μουσείο Μπενάκη απόαύριο 24 Μαρτίου.
Η έκθεση με τίτλο «Ενδύεσθαι» περιλαμβάνει κομμάτια από την ενδυματολογική συλλογή του Πελλοπονησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος και έχει ως στόχο να ενεργοποιήσει το ενδιαφέρον για την ίδρυση Μουσείου του Ενδύματος στην Ελλάδα.
«Τα ελληνικά ρούχα δεν είναι μόνο σιγκούνια και τοπικές φορεσιές μιας Ελλάδας που δεν υπάρχει πια. Οι Ελληνίδες φόρεσαν και άλλα ρούχα, ξένων και Ελλήνων δημιουργών» δήλωσε την Τρίτη η Ιωάννα Παπαντωνίου, διευθύντρια του Πελοποννησιακού Ιδρύματος.
Ανάμεσα στα εκθέματα βρίσκονται συλλεκτικά ρούχα και αξεσουάρ, παπούτσια και τσάντες vintage που φέρουν υπογραφές σχεδιαστών όπως Κριστιάν Ντιόρ, Ζαν Πολ Γκοτιέ, Λανβέν, Πάκο Ραμπάν, Βιβιέν Γουέστγουντ, αλλά και Ελλήνων σχεδιαστών με διεθνή ακτινοβολία, όπως Ζαν Ντεσέ, Τζέημς Γαλανός, Γιάννης Τσεκλένης, Γιάννης Ευαγγελίδης και νεώτερων.
Με την παρουσίαση της συλλογής αυτής η έκθεση φιλοδοξεί να αναδείξει την ανάγκη δημιουργίας ενός Μουσείου Πολιτισμού του Ενδύματος στην Ελλάδα.
Για το σκοπό αυτό θίγει και το θέμα των διαφορετικών λειτουργιών του ενδύματος –προστασία από τις καιρικές συνθήκες, αιδώς, υπογράμμιση της σεξουαλικότητας, στολισμός του ανθρώπινου σώματος, μεταμφίεση, καταγραφή πολιτισμικής, κοινωνικής ή ατομικής ταυτότητας, καλλιτεχνική δημιουργία κ.λπ.– αλλά και των διαφορετικών ερμηνειών του από την επιστήμη της ενδυματολογίας.
Η Ιωάννα Παπαντωνίου οραματίζεται το Μουσείο Πελοποννησιακού Ιδρύματος σαν ένα χώρο που θα αναδεικνύει με την ποικιλία των εκθεμάτων του, την εξέλιξη στο σχέδιο, την παραγωγή και τη βιομηχανία του ενδύματος. Είχε βρει θερμή υποστήριξη από τη Μελίνα Μερκούρη και είχε εντοπίσει ακόμα και το κτίριο -την οικία Λιβιεράτου στην Πατησίων- όπου θα μπορούσε να στεγαστεί το μουσείο ενδύματος αλλά το σχέδιο εγκαταλείφθηκε με το θάνατο της τότε υπουργού Πολιτισμού.
Το στήσιμο της έκθεσης σχεδίασε ο Σταμάτης Ζάννος, με χρονολογική σειρά για την εξέλιξη του ενδύματος από το 17ο αιώνα έως τη σύγχρονη εποχή και υποενότητες με ομάδες εκθεμάτων, ανάλογα με τη χρήση τους.
Η έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη θα διαρκέσει από τις 24 Μαρτίου έως τις 23 Μαΐου και στο πλαίσιό της θα πραγματοποιηθεί τριήμερο διεθνές ενδυματολογικό συνέδριο (9-11 Απριλίου) με θέμα «Ενδύεσθαι: Ιστορικές, κοινωνιολογικές και μεθοδολογικές προσεγγίσεις».