Την αισιοδοξία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να ολοκληρώσει το δανειακό πρόγραμμα του 2010 με επιτυχία και με χαμηλότερο κόστος σε σχέση με τις δύο τελευταίες εκδόσεις ομολόγων εξέφρασαν χθες δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου της νομισματικής αρχής, ενώ ανάλογες ήταν και οι εκτιμήσεις του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος Καν.

Εξαιρετικά πιθανή θεωρείται και από τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος η παροχή βοήθειας από την Ευρώπη, η οποία όμως, σύμφωνα με κύκλους προσκείμενους σε αυτήν, προβλέπει ότι το ύψος της δεν θα ανέλθει στα επίπεδα των 20 ως 25 δισ. ευρώ που συζητούνται τους τελευταίους μήνες, αλλά σε χαμηλότερα. Χαρακτηριστικά είναι επίσης τα δημοσιεύματα της γερμανικής εφημερίδας «Βild», η οποία έπειτα από πολλούς μήνες γράφει θετικά σχόλια για τη χώρα μας και αναρωτιέται αν «ζούμε ένα ελληνικό θαύμα».

Το κλίμα αυτό αποτυπώθηκε και στις αγορές ομολόγων, με την απόδοση του νέου δεκαετούς τίτλου του ελληνικού Δημοσίου να καταγράφει νέα πτώση, καθώς η άρση του καθεστώτος επιτήρησης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας από τον οίκο Standard & Ρoor΄s επανέφερε τους αγοραστές στην ΗΔΑΤ. Χθες, η διαφορά απόδοσης (spread) μεταξύ ελληνικού και γερμανικού ομολόγου 10ετούς διάρκειας υποχώρησε ως και τις 290 μονάδες βάσης (μ.β.), παραμένοντας κάτω από τα επίπεδα των 300 μ.β. ως αργά χθες το απόγευμα. Πρόκειται για εξέλιξη που αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην πτώση της απόδοσης του ελληνικού τίτλου οριακά πάνω από το 6%.

Ερωτηθείς από την ευρωβουλευτή του ΠαΣοΚ κυρία ΑννυΠοδηματά στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, ο κ. Καν εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα υπάρχει λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ δήλωσε ικανοποιημένος για τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη μείωση του ελλείμματος. Σε δηλώσεις του στο περιθώριο παρουσίασης στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κ. Μario Draghi, μέλος της ΕΚΤ, εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι αγορές θα δανείσουν την Ελλάδα και ότι τα επιτόκια θα υποχωρήσουν εάν εφαρμοστεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ). Σε σχέση με τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου ο ίδιος σημείωσε ότι πρόκειται για μια λύση ανάγκης, χαρακτηρίζοντάς τη το «κερασάκι στην τούρτα» για τη σταθερότητα του ευρωσυστήματος.

Από την πλευρά του, έτερο μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, ο κ. Christian Νoyer, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ξένο ραδιοφωνικό σταθμό υποστήριξε ότι τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων έχουν αρχίσει να υποχωρούν, προσθέτοντας όμως ότι ακόμη δεν βρίσκονται στα επιθυμητά επίπεδα. Μάλιστα, ο ίδιος συνέκρινε τα σημερινά επιτόκια με αυτά που πλήρωνε η Ελλάδα πριν από την εισαγωγή της στη ζώνη του ευρώ, θέλοντας να δείξει ότι οι τρέχουσες συνθήκες είναι πολύ καλύτερες σε σχέση με τότε. Εξάλλου, ο κ. Νoyer είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν χρειάζεται άμεση βοήθεια και ότι ως τώρα δεν έχει ζητήσει χρήματα από την Ευρώπη.