Η οικονομική κρίση πλήττει σχεδόν όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες. Υποτροφίες περικόπτονται, λειτουργικά έξοδα περιστέλλονται, η οικονομική βοήθεια προς τους έχοντες ανάγκη διπλοελέγχεται, καθώς τα έσοδα των παγκαριών έχουν μειωθεί δραματικά. Πολλοί ναοί δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα λειτουργικά τους έξοδα, ενώ πολλαπλασιάστηκαν οι άνθρωποι που προσφεύγουν στα φιλόπτωχα ταμεία των ενοριών και των μητροπόλεων ζητώντας οικονομική βοήθεια. Ακόμη, όπως τονίζουν ιεράρχες, σε πολλές περιοχές το τελευταίο διάστημα οι μητροπόλεις εξαναγκάστηκαν να διπλασιάσουν τις μερίδες συσσιτίων που προσφέρουν καθώς αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των ανθρώπων που προσφεύγουν σε αυτά ζητώντας ένα πιάτο φαγητό.
Σχεδόν όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα, ιδιαιτέρως αυξημένα σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ρουμανία, η Σερβία, η Βουλγαρία, οι οποίες πρέπει να στηρίξουν και τους πιστούς. Αντίστοιχα προβλήματα φαίνεται ότι έχουν και οι Εκκλησίες της Κωνσταντινούπολης και των Ιεροσολύμων που υποστηρίζονται από την Ελλάδα και τους έλληνες προσκυνητές και επιχειρηματίες.
Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Εκκλησία της Κύπρου, που αποτελεί μία από τις πλουσιότερες Ορθόδοξες Εκκλησίες. Παρά το γεγονός ότι διαθέτει ξενοδοχεία, οικόπεδα, τηλεοπτικό σταθμό και μερίσματα πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε τράπεζες, όπως ανακοίνωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος θα πρέπει να περικόψει τις δαπάνες της καθώς το 2009 τα έσοδά της μειώθηκαν κατά 50%.
Μάλιστα ο κ. Χρυσόστομος προέβλεψε ότι ούτε το «2010 τα δεδομένα θα είναι καλύτερα σε σύγκριση με το 2009» και ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας επτά ξενοδοχείων που βρίσκονται στη Λεμεσό, στην Πάφο και στην Αγία Νάπα, που ανήκουν στην Εκκλησία αλλά το μάνατζμεντ έχουν ιδιώτες. Στόχος του, όπως είπε, είναι να γίνουν εκτεταμένες ανακαινίσεις προκειμένου να προσελκύσουν τουρίστες.