ΑΓΚΥΡΑ Μία εβδομάδα μετά την κρίση που προκάλεσε στις σχέσεις ΗΠΑ- Τουρκίας η αναγνώριση από επιτροπή του Κογκρέσου της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Οθωμανούς το 1915, το κοινοβούλιο της Σουηδίας αναγνώρισε και αυτό τη γενοκτονία, ξεσηκώνοντας νέα θύελλα αντιδράσεων στην Τουρκία. Ηδη ανακλήθηκε ο πρεσβευτής της Τουρκίας στη Στοκχόλμη και αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για τις 17 Μαρτίου επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σουηδία.

Το γεγονός προκαλεί έκπληξη αφού η Σουηδία είναι μια από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) που υποστηρίζουν με θέρμη την ένταξη της Τουρκίας. «Καταδικάζουμε αυτή την απόφαση,η οποία έγινε για την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων» είπε χθες ο τούρκος πρωθυπουργός. «Δεν ανταποκρίνεται στη στενή φιλία των δύο εθνών. Ανακαλούμε τον πρεσβευτή μας για διαβουλεύσεις» πρόσθεσε, ανακοινώνοντας και την ακύρωση του ταξιδιού του στη Στοκχόλμη.

Η απόφαση του σουηδικού κοινοβουλίου ελήφθη με μόλις μία ψήφο διαφορά (131 υπέρ έναντι 130 κατά), ενώ 88 μέλη του κοινοβουλίου ήταν απόντα. Κατά της απόφασης είχε ταχθεί ο κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός, αλλά τρεις βουλευτές του ψήφισαν υπέρ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ δήλωσε σε ιστολόγιο πως το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας περιπλέκει τις προσπάθειες για την ομαλοποίηση των σχέσεων Τουρκίας- Αρμενίας. «Η απόφαση δεν βοηθά τη δημόσια συζήτηση στην Τουρκία, που γίνεται όλο και πιο ανοικτή και ανεκτική καθώς έρχεται πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ενωση και επιχειρεί δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις» είπε ο κ. Μπιλντ.

Ο ίδιος ο τούρκος πρέσβης στη Σουηδία Τσεργκούν Κορουτούρκ δήλωσε στην τηλεόραση της χώρας ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα έχει «σοβαρές συνέπειες» στις διμερείς σχέσεις, συνέπειες που δεν θα ξεπεραστούν εύκολα και σε μικρό χρονικό διάστημα. «Είμαι πολύ δυσαρεστημένος. Δυστυχώς, οι κοινοβουλευτικοί σκέφτηκαν σαν να ήταν ιστορικοί και όχι βουλευτές, και αυτό είναι πολύπολύ ατυχές» είπε.

Η Τουρκία έχει ανακαλέσει και τον πρεσβευτή της στην Ουάσιγκτον και έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα επιτρέψει την επιστροφή του στην αμερικανική πρωτεύουσα αν δεν ξεκαθαριστεί προηγουμένως η τύχη του ψηφίσματος της επιτροπής του Κογκρέσου. Αντίθετα, τουρκική κυβερνητική πηγή δήλωσε χθες στο Reuters ότι ο κ. Κορουτούρκ θα επιστρέψει στη Σουηδία σύντομα. «Γνωρίζουμε πως η σουηδική κυβέρνηση προσπάθησε πολύ να σταματήσει αυτή τηνεξέλιξη» είπε.

Την έκπληξη αλλά και την απογοήτευση της Αγκυρας από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο σουηδικό κοινοβούλιο εξέφρασε ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της Τουρκίας με την ΕΕ Εγκεμέν Μπαγκίς .

«Το σουηδικό κοινοβούλιο υποκλίθηκε σε διαστρεβλωμένα ιστορικά επιχειρήματα, που είναι μακριά από την αλήθεια. Οι πολιτικοί θα πρέπει να κοιτούν το μέλλον και όχι το παρελθόν» είπε.

Εν τω μεταξύ οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στην Τουρκία δείχνουν ότι αν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του κ. Ερντογάν θα κέρδιζε καθαρά με 39,6%, έναντι 46,6% που είχε λάβει το 2007, κάτι που επιτείνει τις φήμες για επίσπευση των εκλογών οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούλιο του 2011.