Σε παρατεταμένη ύφεση έχει εισέλθει η ελληνική οικονομία, ενώ το Εurogroup και το Εco/Fin που θα συνεδριάσουν τη Δευτέρα και την Τρίτη, 15 και 16 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες, αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητούν την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών για τις οποίες δεσμεύθηκε η κυβέρνηση μέσω του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Στο Εurogroup θα εξεταστεί υπό περιορισμένη σύνθεση (υπουργοί και ένας ακόμη εκπρόσωπος κράτους-μέλους) η εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης ως συνέχεια της «ειδοποίησης» προς την Ελλάδα για τη μείωση του ελλείμματος.

Τα μηνύματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες οδηγούν ήδη στο συμπέρασμα ότι από τον Ιούνιο θα χρειασθεί να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, και μάλιστα κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης ύφεσης.

Το 2009 η μείωση του ΑΕΠ προσέγγισε το 2,0% (1,95%), ενώ για το 2010 αναμένεται, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, μείωση κατά 1,7%. Ωστόσο όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η συρρίκνωση της οικονομίας μπορεί να φθάσει και στο 4%. Η εκτίμηση αυτή διατυπώθηκε την Τετάρτη το βράδυ σε ενημέρωση 50 επιχειρηματιών από τους επιστημονικούς συνεργάτες του ΙΟΒΕ. Παρουσιάζοντας την εισήγηση ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ κ. Ι.Στουρνάρας είπε ότι «ζούμε τη χειρότερη ίσως συγκυρία από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος».

Αναφερόμενος στα μέτρα που ανακοινώθηκαν, είπε ότι αυτά είναι επαρκή για τον δημοσιονομικό στόχο του 2010 και βοηθούν σημαντικά τους στόχους του 2011 και του 2012, ενώ επισήμανε ότι χρειάζονται πρόσθετα μέτρα:

* Για το Ασφαλιστικό, την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρεφή οικονομική ανάπτυξη. Υπάρχουν σημαντικές ανεκμετάλλευτες πηγές αύξησης της παραγωγικότητας: κλειστά επαγγέλματα, κλειστές αγορές, απαρχαιωμένες ρυθμίσεις Δημοσίου, δημόσια περιουσία, ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με τηνΕΣΥΕ, η μείωση του ΑΕΠ το δ΄ τρίμηνο του 2009 έφθασε στο 2,5% ακολουθώντας την καθοδική πορεία που άρχισε από το α΄ τρίμηνο (-1,0%). Το β΄ και το γ΄ τρίμηνο η μείωση ήταν αντίστοιχη με 1,9% και 2,4%, διαμορφώνοντας έναν μέσον όρο μείωσης της τάξεως του 1,95% για το 2009.

Σημειωτέον ότι οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 19,0% το δ΄ τρίμηνο του 2009 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008. Οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 23,3% στις κατοικίες, κατά 19,6% στον μηχανολογικό εξοπλισμό, κατά 13,2% στον εξοπλισμό μεταφορών, κατά 20,8% στις λοιπές κατασκευές και κατά 0,4% στα λοιπά επενδυτικά προϊόντα. Τούτο θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην ανάπτυξη και στην απασχόληση.

Αλλά και η πορεία της συνολικής καταναλωτικής δαπάνης δεν ήταν ικανοποιητική, σημειώνοντας οριακή αύξηση κατά 0,3%. Η οριακή αυτή αύξηση οφείλεται αποκλειστικά στην αύξηση της δημόσιας κατανάλωσης κατά 8,4% αφού η ιδιωτική κατανάλωση μειώθηκε κατά 1,6%.

Παράλληλα οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 15,5% το δ΄ τρίμηνο του 2009 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 13,7% και των υπηρεσιών κατά 16,9%. Συρρίκνωση βλέπει η Deutsche Βank
Υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 4% εφέτος και σωρευμένη συρρίκνωσή του κατά 7,5% την τριετία 2010-2012 βλέπει η Deutsche Βank για την ελληνική οικονομία, με τους αναλυτές να παρομοιάζουν την προσπάθεια της κυβέρνησης για τη δημοσιονομική εξυγίανση με άθλο του Ηρακλή, χωρίς ωστόσο να χαρακτηρίζουν τους στόχους που έχουν τεθεί ανέφικτους. Σε έκθεσή της με ημερομηνία 10 Μαρτίου 2010 η γερμανική τράπεζα διατυπώνει εφιαλτικά σενάρια για την Ελλάδα, μη αποκλείοντας ακόμη και την εκτίναξη της ανεργίας στο 20%, προτού υποχωρήσει στα επιθυμητά επίπεδα το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού.

Πρόκειται για προβλέψεις οι οποίες κινούνται πολύ μακριά από τους επίσημους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία αναμένει, με βάση τις ως σήμερα επίσημες εκτιμήσεις της, οριακή υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 0,3% και το ποσοστό των ανέργων λίγο πάνω από το επίπεδο του 10% στο τέλος της εφετινής χρονιάς. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι παρά τις παραπάνω αποκλίσεις και τις δυσοίωνες στατιστικές για την οικονομία γενικότερα, η Deutsche Βank σημειώνει ότι είναι εφικτή η δημοσιονομική προσαρμογή που βρίσκεται σε εξέλιξη, εξηγώντας ότι υπάρχουν παραδείγματα ανεπτυγμένων οικονομιών με πιο βαθιά ύφεση οι οποίες στο παρελθόν κατάφεραν να περιορίσουν τα ελλείμματά τους κατά ποσοστό ανάλογο με αυτό που προβλέπει το ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ).

Επιπλέον οι οικονομολόγοι της τράπεζας υποστηρίζουν ότι είναι διαχειρίσιμη η πτώση του ΑΕΠ της χώρας συνολικά κατά 9,5% από πέρυσι ως και το τέλος του 2012. Ως βασικό κίνδυνο αποτυχίας η έκθεση εντοπίζει κυρίως το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να κάνει πίσω στα όσα έχει προαναγγείλει μέσω του ΠΣΑ και να μην ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις της έναντι της Ευρώπης.