Η κρίση στην πραγματική οικονομία και η περίοδος βαθιάς ύφεσης στην οποία εισέρχεται η χώρα αντικατοπτρίζεται στα έσοδα του Δημοσίου, δημιουργώντας ανησυχία για την επάρκεια και την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έλαβε το οικονομικό επιτελείο.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τον Φεβρουάριο παρά τις αυξήσεις του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, τα έσοδα του Δημοσίου αυξήθηκαν με ρυθμό 4%, ενώ ο στόχος του προϋπολογισμού ήταν να αυξηθούν με διπλάσιο ρυθμό, πάνω από 8%.
Οπως ανακοινώθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος, το δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 8,46 δισ. ευρώ από 7,94 δισ. ευρώ πέρυσι ενώ οι δαπάνες συγκρατήθηκαν σε 8,55 δισ. ευρώ από 9,41 δισ. πέρυσι. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι δαπάνες θα ήταν υψηλότερες αν το Δημόσιο δεν είχε ακολουθήσει την τακτική των… καθυστερήσεων στις πληρωμές του προς προμηθευτές, γιατρούς, φαρμακοποιούς, ακόμη και του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων.
Με βάση αυτά τα στοιχεία, σε ταμειακή βάση το έλλειμμα (οι καθαρές δανειακές ανάγκες) της κεντρικής κυβέρνησης μειώθηκε σε 1,64 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 3,4 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2009.
Επίσης το πρωτογενές έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού παρουσίασε μείωση και διαμορφώθηκε σε 736 εκατ. ευρώ έναντι 2,22 δισ. ευρώ το δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου του 2009.
Το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει τώρα βαθύτερη ύφεση για το 2010, ακόμη και σε σχέση με το δυσμενές σενάριο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ). Στην έκθεση προόδου για τα μέτρα και την αποτελεσματικότητά τους που κατέθεσε η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατυπώνεται η εκτίμηση ότι η μείωση του ΑΕΠ θα ξεπεράσει το 1,0% ενώ υπάρχουν και εκτιμήσεις για συρρίκνωση της οικονομίας κατά 1,7%.
Ως τώρα η δυσμενέστερη πρόβλεψη ήταν να μειωθεί το ΑΕΠ κατά 0,3% και σε ακραίες συνθήκες κατά 0,8%. Τώρα, δυο μήνες μετά την υποβολή του ΠΣΑ, η κυβέρνηση εκτιμά ότι οικονομικές συνθήκες επιδεινώνονται. Η πορεία του ΑΕΠ ενδιαφέρει άμεσα διότι αν επαληθευθούν οι δυσοίωνες προοπτικές αλλάζει και η σχέση με το δημόσιο έλλειμμα και το δημόσιο χρέος. Δηλαδή αυτά θα εμφαίνονται υψηλότερα σε σχέση με το ΑΕΠ, οπότε θα χρειαστούν και νέα μέτρα τον Ιούνιο, οπότε θα γίνει ο πρώτος μεγάλος απολογισμός.
Σημαντικό πάντως είναι και το γεγονός ότι ενώ γίνεται διαβούλευση για το Ασφαλιστικό, στην έκθεση προόδου γίνεται λόγος για τις προθέσεις της κυβέρνησης να γίνουν περικοπές στις υψηλές συντάξεις (χωρίς αναφορά στο ποιες ορίζει ως υψηλές) αλλά και στη σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και ανδρών και γυναικών (επίσης χωρίς να προσδιορίζει τα έτη).