«Ανάσα» για τη χρηματοδότηση του Ελληνικού Δημοσίου και των τραπεζών δίνει η προαναγγελθείσα κατάργηση των περιορισμών που ισχύουν σε σχέση με τα ομόλογα που δέχεται ως ενέχυρο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για τη χορήγηση δανείων. Σε προχθεσινές δηλώσεις του ο γερμανός κεντρικός τραπεζίτης και κατά πάσα πιθανότητα διάδοχος του νυν διοικητή της Ευρωτράπεζας κ. Αξελ Βέμπερ τόνισε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να δεχθεί κρατικά ομόλογα με χαμηλότερη αξιολόγηση προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η παροχή ρευστότητας προς το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, καθώς η οικονομία θα ανακάμπτει. Με τον τρόπο αυτόν αίρεται ένα σημαντικό αντικίνητρο για τη συμμετοχή τόσο των ξένων όσο και των ελληνικών τραπεζών στις εκδόσεις ομολόγων που θα πραγματοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών τους επόμενους μήνες, καθώς τα πιστωτικά ιδρύματα θα μπορούν να αξιοποιήσουν τους τίτλους αυτούς για την άντληση κεφαλαίων από την ΕΚΤ. Σε σχετικές δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος επεσήμανε ότι θα πρέπει να διαφυλάξουμε το κύρος του τραπεζικού συστήματος που είναι από τα πλέον υγιή της Ευρώπης. Οπως είπε, πρέπει να υπερασπιστούμε τα πιστωτικά ιδρύματα τώρα που παίρνουν βαθιά ανάσα πρόσβασης στη χρηματοδότηση της ΕΚΤ, ώστε με τη σειρά τους να τροφοδοτήσουν την ανάκαμψη της οικονομίας.
Κύκλοι της αγοράς τονίζουν ότι με την απόφαση αυτή λύνονται τα χέρια των τραπεζών, οι οποίες θα μπορούν να καταθέτουν ως collateral στην ΕΚΤ τα κρατικά ομόλογα που διατηρούν στα χαρτοφυλάκιά τους, προκειμένου να λάβουν χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους, ακόμη και στην περίπτωση που οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης προχωρήσουν σε νέα υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. Την αλλαγή αυτή είχε προτείνει με άρθρο του στο «Βήμα» ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ν. Χριστοδουλάκης.
Υπενθυμίζεται ότι η ευρωπαϊκή νομισματική Αρχή αναμενόταν να επαναφέρει τους κανονισμούς που αφορούν την ποιότητα των ομολόγων μέσα στο 2010, αποκλείοντας ουσιαστικά τους ελληνικούς τίτλους από τη λίστα των ενεχύρων που θα έκανε αποδεκτά, μετά τις τελευταίες προς τα κάτω αναθεωρήσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας.
Με την αναμενόμενη όμως ελαστικοποίηση των κριτηρίων, η κάνουλα της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ θα παραμείνει ανοικτή. Οπως επισημαίνουν αναλυτές, πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη, η οποία αν συνοδευτεί με περαιτέρω αποκλιμάκωση των spreads των ελληνικών ομολόγων θα σημάνει τη λήξη του συναγερμού για τις τράπεζες, οι οποίες το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζαν σημαντικά προβλήματα στην εξασφάλιση μεσοπρόθεσμης ρευστότητας από τις αγορές. Οι ξένες τράπεζες ήταν διατεθειμένες να δανείσουν τις ελληνικές μόνο για βραχυπρόθεσμο διάστημα, επηρεάζοντας αρνητικά και την πιστωτική επέκταση στην εγχώρια αγορά. Χαρακτηριστική της μεταστροφής του κλίματος που υπάρχει τις τελευταίες ημέρες στις διατραπεζικές αγορές, μετά και την ανακοίνωση των μέτρων της κυβέρνησης για τη μείωση του ελλείμματος και την ισχυρή ζήτηση για τον δεκαετή τίτλο του Ελληνικού Δημοσίου, αποτελεί η επιτυχής έκδοση ομολόγου 500 εκατ. ευρώ από τη Εurobank με επιτόκιο ΕΚΤ πλέον 250 μονάδων βάσης με κάλυμμα κυρίως στεγαστικά δάνεια που έχει δώσει η τράπεζα σε ιδιώτες.
Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι εφόσον αποκατασταθεί μια φυσιολογική ροή κεφαλαίων μέσω των διατραπεζικών αγορών και η οικονομία αρχίσει να παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης, θα είναι δυνατή η αύξηση των χορηγήσεων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά.