ΑΓΚΥΡΑ Τις μνήμες της καταστροφής του Αυγούστου του 1999 στην Κωνσταντινούπολη, που στοίχισε τη ζωή σε 18.000 ανθρώπους, ξύπνησε ο χθεσινός ισχυρός σεισμός των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Ανατολική Τουρκία.
Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό των τουρκικών Αρχών, οι νεκροί από τον σεισμό που σημειώθηκε στην επαρχία Ελαζίγκ ανέρχονταν τουλάχιστον σε 51 και οι τραυματίες σε 74. Ο Εγκέλαδος χτύπησε στις 4.32 τα ξημερώματα στην επαρχία Ελαζίγκ, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 550 χιλιομέτρων ανατολικά της Αγκυρας. Τουλάχιστον 50 μετασεισμοί σημειώθηκαν τις ώρες που ακολούθησαν, οι ισχυρότεροι από τους οποίους ήταν 5,5 και 5,3 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ.
Χειρότερα επλήγη το χωριό Οκτσουλάρ, όπου σκοτώθηκαν 17 άνθρωποι και κατέρρευσαν σπίτια.
Συγγενείς έτρεξαν να μάθουν νέα για τους αγαπημένους τους, ενώ οι Αρχές απέκλεισαν τους δρόμους που οδηγούν στο χωριό ώστε να διευκολυνθεί η διέλευση των ασθενοφόρων και των συνεργείων διάσωσης. Οι χωρικοί έμειναν έξω ανάβοντας φωτιές για να ζεσταθούν από το κρύο. « Το χωριό ισοπεδώθηκε, σβηστήκαμε από τον χάρτη » δήλωσε ο πρόεδρος της κοινότητας Χασάν Ντεμιρντάγ.
Ο Αλί Ρετζά Φερχάτ ήταν ένας από τους κατοίκους που ξύπνησαν από τη δόνηση. «Προσπάθησα να βγω έξω από την πόρτα αλλά δεν άνοιγε. Βγήκα από το παράθυρο και έτρεξα να βοηθήσω τους γείτονες» είπε μιλώντας στην τηλεόραση του ΝΤV. « Ανασύραμε έξι νεκρούς από τα ερείπια » πρόσθεσε.
Αλλοι 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο χωριό Γιουκαρί Ντεμιρτσί. « Ολα κατέρρευσαν, δεν έχει μείνει ούτε μια πέτρα στη θέση της » είπε ο Γιαντίν Απαϊντίν, πρόεδρος της κοινότητας Γιουκαρί Κανατλί, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον τρεις άνθρωποι.
Ο σεισμός έγινε αισθητός στις γειτονικές επαρχίες του Τουντσελί, του Μπινγκόλ και του Ντιγιάρμπακιρ, όπου οι κάτοικοι βγήκαν πανικόβλητοι στους δρόμους και πέρασαν την υπόλοιπη νύχτα έξω από τα σπίτιά τους. Τα σχολεία έκλεισαν για δύο ημέρες στην περιοχή, αφού πολλά κτίρια παρουσίασαν ρωγμές.
O χθεσινός σεισμός προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στον απλό κόσμο στην Τουρκία επειδή σημειώθηκε λίγες ημέρες ύστερα από εκείνον της Χιλής και λίγους μήνες ύστερα από εκείνον της Αϊτής. Ο Μπέρναρντ Ντοφτ πάντως, σεισμολόγος του Βασιλικού Μετεωρολογικού Ινστιτούτου της Ολλανδίας, είπε ότι δεν υπάρχει απευθείας σχέση μεταξύ των τριών δονήσεων.
« Αυτά τα γεγονότα απέχουν πολύ μεταξύ τουςώστε να επηρεάζουν ευθέως το ένα το άλλο » είπε.
Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο διευθυντής του Σεισμολογικού Κέντρου του Καντιλί Μουσταφά Ερντίκ κάλεσαν τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους αν δεν βεβαιωθούν ότι δεν έχουν υποστεί ζημιές.