Δεν αποκαλύπτει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου πότε θα προχωρήσει σε νέο δανεισμό η Ελλάδα, ζητώντας παράλληλα καταπολέμηση των κερδοσκοπικών πρακτικών εις βάρος του δημοσίου χρέους.
Μιλώντας την Τρίτη στο Bloomberg, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η χώρα θα προχωρήσει σε νέο δανεισμού αφού «περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση». Η τάση πτώσης των spread, συνέχισε ο υπουργός «αναμένεται να συνεχιστεί, και θα δούμε πότε θα προχωρήσουμε σε νέα έκδοση ομολόγων».
Στον ίδιο τόνο και οι δηλώσεις από τον Οργανισμό Δημοσίου Χρέους: «Η κυβέρνηση δεν έχει λάβει καμία απόφαση ακόμη για νέα έκδοση ομολόγων και δεν σκέφτεται να προχωρήσει σε νέο δανεισμό σύντομα» ανέφερε στο Reuters o επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Πέτρος Χριστοδούλου.
Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC στην Ουάσιγκτον, ο Γ.Παπακωσταντίνου χαρακτήρισε απαραίτητη τη λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της κερδοσκοπίας εις βάρος του κρατικού δανεισμού, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα αφορά ολόκληρη την Ευρώπη.
«Η Ελλάδα κάνει τα απαραίτητα βήματα για να βάλει τάξη στα δημόσια οικονομικά της» ανέφερε, προσθέτοντας όμως ότι «εδώ υπάρχει ένα ευρύτερο πρόβλημα, ευρωπαϊκό, ένα πρόβλημα που έχει να κάνει με το κοινό νόμισμα και την κερδοσκοπία».
«Αυτό που έχει καταστεί σαφές στην υπόθεση αυτή» συνέχισε ο υπουργός, «είναι ότι πέρα και πάνω από τα δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε χώρα ξεχωριστά, υπάρχουν ερωτήματα για το πως χρησιμοποιεί ο κόσμος εργαλεία όπως τα credit derivative swaps (CDS), πόσο αδιαφανείς είναι αυτές οι αγορές, πόσο ξεκάθαρο δεν είναι ποιος αγοράζει τι και πόσο αυτά μπορούν να οδηγήσουν τις χώρες στο χείλος της καταστροφής».
Την ίδια ημέρα, κατά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Τίμοθυ Γκάιτνερ, ο Γ.Παπακωνσταντίνου ζήτησε περισσότερη διαφάνεια και ρύθμιση στις συναλλαγές προϊόντων σαν τα CDS, προτείνοντας απαγόρευση πρακτικών όπως τις ακάλυπτες πωλήσεις συμβολαίων CDS (συναλλαγές χωρίς θέση σε ομόλογα).
Ελάχιστα νωρίτερα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει την απαγόρευση των ακάλυπτων πωλήσεων CDS και «θα ήθελε το θέμα της κερδοσκοπίας στην αγορά των credit default swaps (CDS) να συζητηθεί στο πλαίσιο του G20».
«Χρειάζεται μια νέα, ad hoc προσέγγιση των CDS σχετικά με τα χρέη των κυβερνήσεων» ανέφερε ο Ζ.Μ.Μπαρόζο. «Βραχυπρόθεσμα, θα πρέπει να επιτύχουμε τον απαραίτητο συντονισμό για να διασφαλίσουμε ότι τα Κράτη Μέλη ενεργούν με συντονισμένο τρόπο, κυρίως όσον αφορά ακάλυπτες πρακτικές» συνέχισε, λέγοντας ότι «σε αυτό το πλαίσιο, η Κομισιόν θα εξετάσει στενά την συνάφεια της απαγόρευσης καθαρά κερδοσκοπικών ανοικτών πωλήσεων στα credit default swaps των χρεών των κυβερνήσεων»