Την «σχεδόν τέλεια» υλοποίηση των νέων μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης αναμένει η Moody’s για να διατηρηθεί η αξιολόγηση Α2 της Ελλάδας, είπε αργάσήμερα Τετάρτη αναλύτρια του οίκου αξιολόγησης.

«Για να διατηρηθεί η αξιολόγηση Α2 χρειάζεται να υπάρξει σχεδόν τέλεια εφαρμογή» δήλωσε στο Reuters η Σάρα Κάρλσον, επικεφαλής αναλύτρια αξιολόγησης για την Ελλάδα. «Τα μέτρα είναι μια θετική ένδειξη ότι η κυβέρνηση πραγματικά προσπαθεί να θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση» συνέχισε, προσθέτοντας ότι τα σχέδια είναι φιλόδοξα και ότι το βασικό θέμα είναι η ικανότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της: «Αναγνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να το κάνει εν μία νυκτί».

«Οτιδήποτε λιγότερο από μια τέλεια υλοποίηση θα έχει ως αποτέλεσμα κάποιου είδους μεταβολή της αξιολογήσης» προειδοποίσε η ίδια, εξηγώντας ότι«το μέγεθος της κίνησης αυτής θα αντιστοιχεί στο εύρος της μη εφαρμογής των μέτρων που θα δούμε».

Υπενθυμίζεται ότι η Moody’s είναι ο μοναδικός εκ των τριών μεγάλων οίκων αξιολόγησης που διατηρεί την αξιολόγησή του για την ελληνική οικονομία στο επίπεδο «Α».

Η αναλύτρια ανέφερε ότι το οικονομικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται η Ελλάδα ενέχει ολοένα και μεγαλύτερες προκλήσεις και ότι η κυβέρνηση κάποια στιγμή θα χρειαστεί να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τις σχεδιαζόμενες δαπάνες της από το 2011 και ύστερα. Δήλωσε επίσης ότι θα ήταν θετική ένδειξη εάν η Ευρώπη λάμβανε πιο συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη στήριξη της Ελλάδας αλλά δεν θέλησε να διευκρινίσει τι αντίκτυπο θα είχε αυτό στην αξιολόγηση της χώρας.

Επίσης,οοίκος ανέφερε ότι ίσως μειώσει την αξιολόγηση πέντε ελληνικών τραπεζών, επικαλούμενη την οικονομική συρρίκνωση και πιέσεις στην χρηματοδότηση αναφέροντας ότι θα εξετάσει τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Τετάρτη. Η Μοοdy’s έθεσε προς αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση τις αξιολογήσεις της Εθνικής Τράπεζας,της Alpha, της Eurobank, της Πειραιώς και της Εμπορικής.

«Αυτές οι τράπεζες αντιμετωπίζουν αυξημένες πιέσεις στις οικονομικές τους επιδόσεις και τη θεμελιώδη φερεγγυότητά τους ως αποτέλεσμα της οικονομικής επιβράδυνσης στην Ελλάδα» ανέφερε ο οίκος σε ανακοίνωσή του. Η ανακοίνωση προσθέτει επίσης ότι οι διακυμάνσεις στις χρηματοοικονομικές αγορές έχουν αυξήσει τις προκλήσεις στη χρηματοδότηση και έχουν οδηγήσει σε αύξηση της εξάρτησης από την βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση από τις αγορές και πρωταρχικά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.