ΑΠΩΛΕΙΑ

Κηδεύεται την Τρίτη ο Βύρων Θεοδωρόπουλος

Μεθαύριο, Τρίτη, στις 12 το μεσημέρι, κηδεύεται από τον Αγιο Διονύσιο, στην οδό Σκουφά, ο πρέσβης ε.τ. Βύρων Θεοδωρόπουλος (φωτογραφία), ο οποίος απεβίωσε την περασμένη Πέμπτη σε ηλικία 90 ετών. Αφού υπηρέτησε σε σημαντικά πόστα, όπως αυτά της Αγκυρας και του ΝΑΤΟ και το 1976 ως επικεφαλής της ομάδας που διαπραγματεύθηκε την ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ και εγκαινίασε τον διάλογο με την Αγκυρα, ο Θεοδωρόπουλος, ο οποίος ήταν και συνεργάτης στο «Βήμα» υπογράφοντας πολλές …

Μεθαύριο, Τρίτη, στις 12 το μεσημέρι, κηδεύεται από τον Αγιο Διονύσιο, στην οδό Σκουφά, ο πρέσβης ε.τ. Βύρων Θεοδωρόπουλος (φωτογραφία), ο οποίος απεβίωσε την περασμένη Πέμπτη σε ηλικία 90 ετών. Αφού υπηρέτησε σε σημαντικά πόστα, όπως αυτά της Αγκυρας και του ΝΑΤΟ και το 1976 ως επικεφαλής της ομάδας που διαπραγματεύθηκε την ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ και εγκαινίασε τον διάλογο με την Αγκυρα, ο Θεοδωρόπουλος, ο οποίος ήταν και συνεργάτης στο «Βήμα» υπογράφοντας πολλές φορές μόνο «Διπλωμάτης», αφιέρωσε τα 30 χρόνια μετά την αφυπηρέτησή του στη συγγραφή βιβλίων- είναι περισσότερα από δέκα- με τις απόψεις του για τις διεθνείς σχέσεις και τον ρόλο της διπλωματίας σήμερα. Από αυτά ξεχωρίζει Το Κυπριακό.Μια ενδοσκόπηση, που έγραψε το 1987 με τους συναδέλφους του πρέσβεις Μεν. Αλεξανδράκη και Ευστ. Λαγάκο, όπου καταγράφονται οι λαθεμένες εκτιμήσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας για τους Τούρκους και τον ΟΗΕ και η κομματικοποίηση του προβλήματος της Κύπρου- θέσεις τις οποίες ουδείς τόλμησε έκτοτε να αμφισβητήσει. Το δεύτερο βιβλίο του Οι Τούρκοι και εμείς (1988) τιμήθηκε με το Βραβείον της Ακαδημίας Αθηνών και ακολούθησε το Σκέψεις και προβληματισμοί για την εξωτερική μας πολιτική, το οποίο έγραψε το 1995 με τους συναδέλφους του Ι. Τζούνη, Γ. Παπούλια και Ευστ. Λαγάκο.

Ακολουθεί το 1996 η πολύ αξιόλογη μελέτη Ανασκόπηση της εξωτερικής πολιτικής της νεότερης Ελλάδας, όπου αναλύεται και γίνεται μια ρεαλιστική αποτίμηση της ελληνικής πολιτικής έναντι των ξένων από την προ της ανεξαρτησίας εποχή ως το τέλος της δεκαετίας του ΄90. Ακούραστος μελετητής και των αρχαίων κειμένων, ο Θεοδωρόπουλος γράφει το 1998 το Θουκυδίδης επίκαιρος για να τονίσει ότι οι ιδέες του μεγάλου ιστορικού παραμένουν πάντοτε επίκαιρες και χρήσιμες. Αλλά και με τα Μαθηματικά ασχολείται ο διπλωμάτης. Το 2006 γράφει το Ασάφεια- καταστροφή – χάος στη διεθνή επικοινωνία για να τονίσει ότι οι μαθηματικές θεωρίες εφαρμόζονται σήμερα και στην οικονομία. Τα δύο τελευταία βιβλία του ήταν το Σελίδες Λευκώματος (2006) και το Τhe Globe. Το διεθνές θέατρο (2007).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk