ΩΣΓΝΩΣΤΟΝυπάρχουν (τουλάχιστον) δύο ΠαΣοΚ. Το κομματικό ΠαΣοΚ και το κοινωνικό ΠαΣοΚ. Το λαϊκό σοσιαλιστικό ΠαΣοΚ και το ΠαΣοΚ των σοσιαλδημοκρατών. Το «βαθύ ΠαΣοΚ» και το «άλλο ΠαΣοΚ».
Τα δύο ΠαΣοΚ έχουν σφραγίσει με τις ευκαιριακές συμμαχίες, τις μακιαβελικές συνωμοσίες και τις σφοδρές συγκρούσεις τους την ιστορία της μεταπολιτευτικής Κεντροαριστεράς και- αναπόφευκτα… – τη μοίρα του τόπου. Κατά συνέπεια, ο αγώνας για την πρωτιά στην Α΄ Αθηνών ανάμεσα στον κ. Κ. Σκανδαλίδη
και στην κυρία Αννα Διαμαντοπούλου λαμβάνει συμβολικές διαστάσεις ως μια γνήσια αντιπαράθεση ανάμεσα στα δύο ΠαΣοΚ, έστω και αν οι δύο πολιτικοί έχουν περισσότερες ομοιότητες και λιγότερες διαφορές από αυτές που «επιβάλλει» η κλασική σοσιαλιστική μυθολογία.

Oι καλά εκπαιδευμένοι στρατοί του κ. Κ. Σκανδαλίδη και της κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου «απλώνονται» στην Α΄ Αθηνών, με καθαρό στόχο την πρώτη θέση σε σταυρούς. Και τα δύο επιτελεία εκπέμπουν το μήνυμα ότι «πρόκειται περί ευγενούς άμιλλας», χωρίς φυσικά να πείθουν κανέναν. Οι συνεργάτες του κ. Σκανδαλίδη επιμένουν ότι «έχουν καλή σχέση με τους ανθρώπους της Αννας» και οι συνεργάτες της κυρίας Διαμαντοπούλου επισημαίνουν ότι «η ομάδα Σκανδαλίδη ποτέ δεν έκανε ανορθόδοξο πόλεμο εναντίον της Αννας». Ωστόσο οι εκλογές δεν είναι ανέμελη εκδρομή και η «σοσιαλιστική συντροφικότητα» (αν υποθέσουμε ότι υπάρχει…) έχει σαφή όρια.

Υπάρχουν τρεις βασικές διαφορές και τρεις βασικές ομοιότητες των δύο πολιτικών που επηρεάζουν τη φυσιογνωμία της μάχης για την πρωτιά. Πρώτον, ο δεύτερος (μετά τον κ. Ακη Τσοχατζόπουλο ) και μακροβιότερος Γραμματέας του ΠαΣοΚ (1994- 2001) διαθέτει πρόσβαση στον κομματικό μηχανισμό της Αθήνας πολύ μεγαλύτερη από εκείνη της κυρίας Διαμαντοπούλου.

Δεύτερον, ο κ. Σκανδαλίδης, ως γιος ιερέα διαθέτει άριστες σχέσεις με ιερείς στις ενορίες της πρωτεύουσας οι οποίοι γνωρίζουν πώς να καθοδηγούν το «άγγιγμα του Θεού» πάνω στα ψηφοδέλτια των δύο μεγάλων κομμάτων, ενώ η «σταύρωση της Αννας», παρά τη σχετική ομοιότητα της πολιτικού με κάποιες μεσαιωνικές απεικονίσεις της Παναγίας των Καθολικών, μάλλον δεν είναι η πρώτη σκέψη όσων σοσιαλιστών κάνουν τακτικά τον σταυρό τους.

Τρίτον, ο κ. Σκανδαλίδης ήταν ένας από τους πιο έμπιστους συνεργάτες του Ανδρέα Παπανδρέου , έγραφε μάλιστα πολλές από τις ομιλίες του μετά το 1989 ενώ η κυρία Διαμαντοπούλου συμμετείχε στον σκληρό πυρήνα των εκσυγχρονιστών και επελέγη από τον κ. Κ. Σημίτη για να αναλάβει επίτροπος της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 1999.

Υπάρχουν όμως και τρεις ομοιότητες: πρώτον, ο Κώστας και η Αννα ανήκουν στην ίδια γενιά, τους χωρίζουν μόλις έξι χρόνια διαφορά. Ανήκαν στο ΠαΣοΚ από τότε που πήγαιναν σχολείο, δηλαδή από τη δεκαετία του ΄70 και η πληροφορία ότι εμπνέονταν εξίσου από το ανδρεοπαπανδρεϊκό σοσιαλιστικό φολκλόρ της δεκαετίας του ΄70 και του ΄80 ίσως προκαλέσει αμηχανία σε πολλούς σημερινούς τριαντάρηδες.

Δεύτερον, είναι και οι δύο μηχανικοί, η Αννα μηχανολόγος και ο Κώστας ηλεκτρολόγος. Δυστυχώς, οι αλλεπάλληλοι εκλογικοί θρίαμβοι του Κινήματος δεν τους επέτρεψαν να αφιερωθούν στην επιστήμη τους, αφού «επιστρατεύθηκαν» για να υπηρετήσουν σε αλλεπάλληλες κρατικές θέσεις μετά το 1981. Και οι δύο τα πήγαιναν πολύ καλά και με τα «δύο ΠαΣοΚ» . Η Αννα έγινε νομάρχης (Καστοριάς) στα 26 της επί Ανδρέα, ενώ ο Κώστας παρέμεινε Γραμματέας και επί Σημίτη ως το 2001, οπότε μετακινήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών.

Τρίτον, δεν είναι ταμπού να ειπωθεί ότι και οι δύο βλέπουν στον καθρέπτη έναν μελλοντικό αρχηγό του ΠαΣοΚ. Ο κ. Σκανδαλίδης τόλμησε να γίνει ο τρίτος υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος στο παρ΄ ολίγον μακελειό του 2007, η Αννα το σκέφτηκε πολύ τότε, φρέναρε στο παρά πέντε, αλλά διατηρεί ακέραιες, αν και εν υπνώσει, τις ηγετικές φιλοδοξίες της. Αλλωστε, όπως λένε κάποιοι φίλοι της, το 2018 θα είναι μόλις 59 ετών (όσο ήταν ο κ. Σημίτης το 1996). Οι δύο υποψήφιοι βουλευτές ακολουθούν παρόμοια προγράμματα προεκλογικής δράσης. Συγκεντρώσεις στα επτά διαμερίσματα της Αθήνας επισκέψεις σε γειτονιές και καφετέριες και «θεματικές εκδηλώσεις» με αστυνομικούς, λιμενικούς, μηχανικούς κ.ά. Ξεχωρίζει η αυριανή εκδήλωση του κ. Σκανδαλίδη με καλλιτέχνες και διανοούμενους στην «Αθηναΐδα και η ανοιχτή εκδήλωση της Αννας στις 25 Σεπτεμβρίου στην πλατεία Κοτζιά. Η κυρία Διαμαντοπούλου φαίνεται ότι υπερτερεί στην οργάνωση της διαδικτυακής παρουσίας της, αφού αφήνει διαρκώς ίχνη στις ιστοσελίδες Facebook, Τwitter και Flickr ενώ εδώ και πάνω από έναν χρόνο είναι και «ψηφιακή καναλάρχης» . Εχει το Αnna Web ΤV όπου «ανεβάζει» μικρά βίντεο μέσω του ΥouΤube. Ισχυρή διαδικτυακή παρουσία διατηρεί πάντως και ο κ. Σκανδαλίδης.

Σε συζητήσεις με συνεργάτες του ο κ. Σκανδαλίδης επιμένει ότι δεν έχει το άγχος της πρωτιάς και δεν αισθάνεται ότι βρίσκεται σε αντιπαράθεση με κανέναν, ενώ και η κυρία Διαμαντοπούλου σταθερά υπογραμμίζει ότι τίποτε δεν δυναμώνει περισσότερο έναν υποψήφιο βουλευτή του ΠαΣοΚ από τον αγώνα για την αλλαγή κυβέρνησης. Στην πράξη και οι δύο αγωνίζονται με όλες τις δυνάμεις τους για το έπαθλο της πρωτιάς, πάντοτε όμως σε συνθήκες πολιτικού πολιτισμού.

Η «κλωνοποίηση της Αννας» και ο ρόλος του Χρ. Παπουτσή
Oπολιτικός πολιτισμός που χαρακτηρίζει τη μάχη για την πρωτιά στην Α΄ Αθηνών ανάμεσα στον κ. Κ. Σκανδαλίδη και στην κυρία Αννα Διαμαντοπούλου δίνει τη θέση του σε πιο ενδιαφέρουσες καταστάσεις όταν ανάμεσα στους δύο επιχειρεί να χωρέσει τρίτος. Και αυτός ο τρίτος είναι ο κ. Χρ. Παπουτσής, ο οποίος το 2007 εξελέγη τρίτος. Πρόκειται για τον υποτιθέμενο ρόλο του πρώην επιτρόπου στην κατά συρροήν «φύτευση» στο ψηφοδέλτιο της Α΄ Αθηνών του ΠαΣοΚ της κυρίας Κατερίνας Διαμαντοπούλου. Επισημαίνεται ότι οι συνωνυμίες στα ψηφοδέλτια είναι θανάσιμες για τους υποψηφίους, θεωρούνται «συντροφικό μαχαίρωμα» και σχεδόν πάντοτε οφείλονται σε υποχθόνιο σχέδιο άλλων πρωτοκλασάτων αντιπάλων τους. Πράγματι, τόσο το 2004 όσο και το 2007, πολλοί απρόσεκτοι ψηφοφόροι ψήφισαν την Κατερίνα νομίζοντας ότι ψήφισαν την Αννα. Το 2004, όταν η Αννα ήταν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠαΣοΚ η Κατερίνα έλαβε περίπου 22.000 σταυρούς (!) στην Α΄ Αθηνών ενώ το 2007 έλαβε τους μισούς. Σημειώνεται ότι η Κατερίνα θεωρείται «πουλέν του Παπουτσή» αφού εμφανίστηκε πρώτη φορά το 2002 ως υποψήφια διαμερισματική σύμβουλος του συνδυασμού «Ομορφη πόλη» για τον Δήμο Αθηναίων, επικεφαλής του οποίου ήταν ο κ. Παπουτσής.

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές η Αννα επιχείρησε να «κόψει» την Κατερίνα από το ψηφοδέλτιο του 2009, αλλά δεν τα κατάφερε αφού σε συγκεκριμένα γραφεία της Ιπποκράτους η θέληση του κ. Παπουτσή να κοντύνει την Αννα και να προστατεύσει την Κατερίνα υπερίσχυσε της επιμονής της Αννας να «καθαρίσει» την Κατερίνα και να ψηλώσει τον εαυτό της. Μάλιστα εκείνο που έχει εξοργίσει το επιτελείο της Αννας είναι οι φήμες ότι η Κατερίνα, η οποία πλησιάζει τα 40, διαδίδει παντού ότι πολλοί ψηφοφόροι την ρωτούν αν η Αννα είναι η μητέρα της! «Περίπου 8.000

σταυροί πήγαν κατά λάθος στην Κατερίνα το 2007» τονίζουν επιτελείς της Αννας και βεβαιώνουν ότι θα κάνουν ό,τι χρειαστεί προκειμένου αυτό να μην ξανασυμβεί ποτέ. Μάλιστα τα τελευταία 24ωρα το κλίμα φορτίστηκε στο πολιτικό γραφείο της Αννας, απέναντι από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός, εξαιτίας της πληροφορίας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα άλλο σατανικό τέχνασμα. Αεικίνητοι κομματικοί διακινούν ψηφοδέλτια με σταυρό δίπλα από τα ονόματα του κ. Παπουτσή και της κυρίας (Κατερίνας) Διαμαντοπούλου, λέγοντας ότι πρόκειται για «σταυροδοσία σε Παπουτσή και (Αννα) Διαμαντοπούλου». Ασφαλώς, δεν υπάρχει ουδεμία απόδειξη ότι όλα αυτά γίνονται εν γνώσει του κ. Παπουτσή και της κυρίας (Κατερίνας) Διαμαντοπούλου.