Στην εκλογική αναμέτρηση της 4ης Οκτωβρίου 2009, γύρω στις 10.00 το βράδυ οι πολίτες της χώρας θα γνωρίζουν τα ακριβή ποσοστά των κομμάτων, λίγες μόνον ώρες μετά την ανακοίνωση του μοναδικού exit poll που θα μεταδοθεί από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης. Αυτό τουλάχιστον διατείνονται στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών και της εταιρείας Singular Logic, υπολογίζοντας στο νέο σύστημα μετάδοσης των εκλογικών αποτελεσμάτων που θα εφαρμοστεί σε αυτές τις εκλογές: Το σύστημα SRΤ (Secure Result Τransmission), όπως ονομάζεται, το οποίο επιτρέπει την απευθείας μετάδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων από τους δικαστικούς αντιπροσώπους στο υπουργείο Εσωτερικών μέσω κινητών τηλεφώνων, εκτιμάται ότι θα επιταχύνει κατά 50% τον χρόνο ολοκλήρωσης της σχετικής διαδικασίας.

Το σύστημα που θα χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά στις εκλογές το υπουργείο Εσωτερικών, εφαρμόστηκε πιλοτικά για πρώτη φορά στις ευρωεκλογές στη Β΄ εκλογική περιφέρεια της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου, στην εκλογική αναμέτρηση της 4ης Οκτωβρίου 2009 το εν λόγω σύστημα θα επεκταθεί σε 4.000 εκλογικά τμήματα, που αντιστοιχούν περίπου στο 20% του συνόλου των τμημάτων της χώρας. Τα τμήματα αυτά, πολλά εκ των οποίων βρίσκονται σε μεγάλες εκλογικές περιφέρειες, είναι αντιπροσωπευτικά, γεγονός που επιτρέπει να εξαχθούν σχετικά γρήγορα ασφαλή συμπεράσματα για τα ποσοστά των κομμάτων. Ετσι, γύρω στις 10.00 το βράδυ θα γνωρίζουμε τους κερδισμένους και τους χαμένους των εκλογών.

Η διαδικασία
Με το νέο σύστημα μετάδοσης, που δοκιμάστηκε στις ευρωεκλογές, τα αποτελέσματα μεταδίδονται απευθείας από τους δικαστικούς αντιπροσώπους μέσω ενός παράλληλου ηλεκτρονικού μηχανισμού που παρακάμπτει τα ενδιάμεσα βήματα. Με τον τρόπο αυτόν επιτυγχάνεται αυξημένη ταχύτητα συλλογής. Η σύγκριση μεταξύ του νέου και «παραδοσιακού» τρόπου μετάδοσης που έγινε στις ευρωεκλογές, έδειξε ότι δεν υπήρχε διαφοροποίηση στα αποτελέσματα μεταξύ των δύο καναλιών συλλογής.

Η δοκιμή
Στη δοκιμή των ευρωεκλογών διαπιστώθηκε ότι μέσω SRΤ απαιτήθηκε μόλις μιάμιση ώρα μετά τις 7 το βράδυ, οπότε έκλεισαν οι κάλπες, για να φτάσει το ποσοστό ενσωμάτωσης για την εκλογική περιφέρεια της Β΄ Θεσσαλονίκης στο 50%, όταν μέσω τηλεγραφημάτων το αντίστοιχο ποσοστό καλύφθηκε στη 1.00 μετά τα μεσάνυχτα, δηλαδή έξι ώρες αφότου έκλεισαν οι κάλπες. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα εκλογικά τμήματα σε όλη την επικράτεια έχουν περίπου ίσο αριθμό εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, εκτιμάται ότι η επέκταση εφαρμογής του συστήματος θα έχει εξίσου θετικά αποτελέσματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εφαρμογή του σε περιφέρειες όπως η Β΄ Αθηνών, η Β΄ Πειραιώς και η Περιφέρεια Αττικής- που έχουν αντίστοιχη συμπεριφορά ως προς τον ρυθμό ενσωμάτωσης με τη Β΄ Θεσσαλονίκης- θα επιταχύνει κατά πολύ τη διαδικασία μετάδοσης των αποτελεσμάτων. Πολύ περισσότερο που οι εν λόγω περιφέρειες έχουν και ειδικό εκλογικό βάρος με αποτέλεσμα η ενσωμάτωσή τους μεταξύ 1.00 και 3.00 τα ξημερώματα, ως σήμερα, να αλλάζει πολλές φορές και το τελικό αποτέλεσμα.