ΠΑΡΙΣΙ Σόου ενότητας έδωσαν Μαρτίν Ομπρί και Σεγκολέν Ρουαγιάλ εν όψει των ευρωεκλογών. Ολοι όμως αναρωτιούνται για πόσο καιρό θα διαρκέσει η ανακωχή ανάμεσα στις δύο πρώτες κυρίες του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας.

Στην πρώτη τους κοινή εμφάνιση μετά την ανάδειξη της κυρίας Ομπρί στην ηγεσία του ΡS πέρυσι έναντι της κυρίας Ρουαγιάλ, οι δυο τους προσπάθησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις για τις προσωπικές τους έριδες και την εσωκομματική διαμάχη, η οποία έχει συντελέσει εν μέρει στην πτώση των ποσοστών, και να προβάλουν μια εικόνα συνεννόησης και αλληλεγγύης.

Η αντιπαλότητα μεταξύ τους μετράει σχεδόν μία δεκαετία, από την εποχή που ήταν και οι δύο υπουργοί της κυβέρνησης του ΛιονέλΖοσπέν . Οι δύο γυναίκες σπάνια μιλούν ή τηλεφωνούν η μία στην άλλη, ενώ έχουν ένα ιστορικό σφοδρών αντιπαραθέσεων.

Ως αποτέλεσμα της διαμάχης τους, σημαντικές εργασίες του κόμματος έχουν καθυστερήσει, τα μέλη του δυσανασχετούν και οι Σοσιαλιστές εμφανίζονται ολοένα πιο ανίσχυροι στα μάτια των πολιτών. Μετά το συνέδριο που χάρισε με μικρή διαφορά την προεδρία του ΡS στην κυρία Ομπρί, η κυρία Ρουαγιάλ ασχολήθηκε με θέματα προσωπικού και όχι τόσο κομματικού ενδιαφέροντος και παρέμεινε μακριά από τη μάχη των ευρωεκλογών.

Αφουγκραζόμενες την επιθυμία των οπαδών για ενότητα, οι δύο κυρίες εμφανίστηκαν ως υπόδειγμα συντροφικότητας στην προεκλογική συγκέντρωση στη Νάντη.

Η κυρία Ρουαγιάλ αναφέρθηκε στην αντίπαλό της ως « αγαπητή Μαρτίν, ηγέτιδα του κόμματός μας », ενώ και η κυρία Ομπρί μίλησε για την « αγαπητή Σεγκολέν », η οποία « παρ΄ όλες τις διαφορές μας επιθυμεί να αλλάξει πολλά στο μεγάλο μας κόμμα ». Ασπάστηκαν η μία την άλλη, ενώ η πρόεδρος προσέφερε ως δώρο στην κυρία Ρουαγιάλ ένα αφρικανικό αγαλματίδιο.

Παρά την επίδειξη φιλίας, ελάχιστοι είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι οι εσωκομματικές διαμάχες του ΡS έφθασαν στο τέλος τους και ότι η συνάντηση ήταν ένδειξη εγκάρδιας συμφιλίωσης.

Αν οι Σοσιαλιστές δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν το 20% των ψήφων στις ευρωεκλογές, ενδέχεται να προκηρυχθούν νέες εσωκομματικές εκλογές- και τότε είναι που θα κριθεί πραγματικά η αλληλεγγύη της κυρίας Ρουαγιάλ προς την κυρία Ομπρί.