ΒΕΡΟΛΙΝΟ Νέα στοιχεία από τα αρχεία της Στάζι σχετικά με τη δολοφονία του δυτικογερμανούφοιτητή Μπένο Ονεζοργκ από την αστυνομία το 1967 στο Δυτικό Βερολίνο ανατρέπουν όσα γνωρίζαμε έως τώρα και αποκαλύπτουν ότι ενδεχομένως να επρόκειτο για προβοκάτσια που οργανώθηκε από την κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία.

Ο Καρλ Χάιντς Κούρας, ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον άτυχο διαδηλωτή, ήταν πράκτορας της διαβόητης Στάζι. Σε ηλικία 81 ετών, σήμερα, κ. Κούρας ενδέχεται να παραπεμφθεί εκ νέου σε δίκη, 42 χρόνια μετά το περιστατικό, το οποίο προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τη δυτικογερμανική Αριστερά.

Στις 2 Ιουνίου 1967, σε διαδήλωση κατά της επίσκεψης του ιρανού σάχη Ρεζά Παχλεβί στο Δυτικό Βερολίνο, ο 26χρονος Ονεζοργκ, φιλειρηνιστής φοιτητής, έπεφτε νεκρός από τα πυρά του αστυνομικού και γινόταν ο πρώτος μάρτυρας της Αριστεράς στη Δυτική Γερμανία και ο καταλύτης σειράς καταιγιστικών εξελίξεων. Μια γενικευμένη φοιτητική εξέγερση και δύο αριστερές τρομοκρατικές οργανώσεις, η «Φράξια Κόκκινος Στρατός» και το «Κίνημα της 2ας Ιουνίου», χρησιμοποίησαν τον θάνατό του ως αφορμή για πλήθος επιθέσεων. Παρ΄ ότι ο νεαρός είχε πυροβοληθεί στο πίσω μέρος του κεφαλιού από απόσταση μόλις 1,5 μέτρου και ο κ. Κούρας είχε περιπέσει σε αντιφάσεις, ο αστυνομικός αθωώθηκε και του επετράπη να συνεχίσει την καριέρα του. Αυτό όμως που θεωρήθηκε ως η φασιστική ενέργεια ενός οργάνου της καπιταλιστικής Δυτικής Γερμανίας αποκαλύπτεται ότι ενδέχεται να ήταν μια προσπάθεια αποσταθεροποίησης του καθεστώτος από πλευράς της κομμουνιστικής Ανατολικής Γερμανίας. Οι ιστορικοί Χέλμουτ Μίλερ Ενμπεργκς και Κορνέλια Τζαμπς ανακάλυψαν ότι η σχέση του κ. Κούρας με τη Στάζι άρχισε το 1955, όταν ζήτησε κρυφά να εγκατασταθεί στο Ανατολικό Βερολίνο και να εργαστεί εκεί ως αστυνομικός.

O ι υπεύθυνοι της Στάζι προτίμησαν να παραμείνει στο πόστο του. Από ό,τι φαίνεται ήταν ευχαριστημένοι από τις επιδόσεις του. «Είναι έτοιμος να φέρει εις πέρας οποιαδήποτε αποστολή του ανατεθεί». Μετά τον θάνατο του Ονεζοργκ η Στάζι τον διέταξε να καταστρέψει το αρχείο του και «να παύσει κάθε δραστηριότητα» αναφέρεται στον φάκελό του. Σε συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα στη γερμανική εφημερίδα «Βild am Sonntag», ο κ. Κούρας επιβεβαιώνει ότι ήταν μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ανατολικής Γερμανίας. « Μήπως θα έπρεπε να ντρέπομαι για αυτό;» είπε. Οσο για τη Στάζι, δηλώνει ότι ακόμη και αν ήταν πράκτοράς της «δεν έχει σημασία. Δεν αλλάζει τίποτε» . Ωστόσο αρνείται κατηγορηματικά ότι τον χρηματοδοτούσε η υπηρεσία και ότι έλαβε εντολή να σκοτώσει τον φοιτητή με στόχο την αποσταθεροποίηση της Ανατολικής Γερμανίας.