Τη σημασία του τρέχοντος έτους για την επίλυση του Κυπριακού υπογράμμισε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, κ. Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, κ. Αχμέτ Νταβούτογλου. Δεν είναι βιώσιμο το σημερινό καθεστώς στην Κύπρο, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

Απαντώντας σε ερώτηση αν πρόκειται να ανακύψει πρόβλημα με την έγκριση από την Αγκυρα του πρόσθετου πρωτοκόλλου ΕΕ – Τουρκίας, καθώς η ΕΕ αξιολογεί την κατάσταση, ο κ. Μίλιμπαντ είπε ότι «η Αγγλία επιθυμεί την αναζωογόνηση και όχι την καθυστέρηση της διαδικασίας».

Ερωτηθείς αν η Αγγλία, ως εγγυήτρια χώρα υποστηρίζει την άμεση επίλυση του Κυπριακού και την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η εκλογή του κ. Δημήτρη Χριστόφια και οι συναντήσεις των δύο πλευρών «έδειξαν την αποφασιστικότητα που υπάρχει» και τόνισε πως «η Αγγλία επιθυμεί την επίλυση, το συντομότερο δυνατό».

Ο κ. Μίλιμπαντ αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και απαντώντας σε ερώτηση για τις επιδόσεις της γείτονος στις μεταρρυθμίσεις είπε πως δεν είναι δική του δουλειά να βαθμολογήσει την Τουρκία με βάση το δέκα, ενώ πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση έχει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων την υλοποίηση του οποίου υποστηρίζουμε. Η διαδικασία μεταρρυθμίσεων θα έχει ως αποτέλεσμα μία διαδικασία αλλαγών και εκσυγχρονισμού σε όλους τους τομείς»,τόνισε αλλά υπογράμμισε ότι «η υπάρχουσα κυβέρνηση πρέπει να έχει ισχυρή ιστορική συνείδηση, αλλά θα πρέπει να ζει με βάση όχι το παρελθόν, αλλά το μέλλον».

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου τόνισε ότι «το 2009 είναι μεγάλη ευκαιρία για την επίλυση, αλλά κανείς, με πρώτη την ελληνοκυπριακή διοίκηση, δεν πρέπει, μέσω της θέσης την οποία κατέχει, να προσπαθεί να διαμορφώσει και να χρησιμοποιήσει τη συνεχιζόμενη διαδικασία συνομιλιών, με βάση τα δικά του συμφέροντα».