Για τη διεθνή οικονομική κρίση και την ανάγκη που αυτή επιβάλλει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα μίλησε από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, δηλώνοντας έτοιμος να λάβει όποιες αποφάσεις είναι αναγκαίες, με όποιο κόστος και αν χρειαστεί.

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε εκτενώς στην οικονομική κρίση, τις συνέπειες και τις αιτίες της λέγοντας: «Είμαστε σε τελική ανάλυση δυνατοί για να απορρίψουμε συνταγές ανευθυνότητας και να ακολουθήσουμε πολιτικές υπευθυνότητας; Η δική μας απάντηση είναι «ναι». Ολοι οι πολιτικοί, όλοι οι παραγωγικοί και συνδικαλιστικοί φορείς, οφείλουμε να πάρουμε ξεκάθαρη θέση. Στην πράξη, όμως, και όχι μόνο στα λόγια».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο σχέδιο της κυβέρνησής του, το οποίο, όπως είπε, στηρίζεται σε τρεις άξονες: την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων και τη στήριξη της απασχόλησης, τη στήριξη της αναπτυξιακής διαδικασίας το «τεράστιο ζήτημα της δημοσιονομικής εξυγίανσης». Προκειμένου να βγει η χώρα ενισχυμένη από την κρίση χρειάζονται «δύσκολες αποφάσεις. Ευχάριστες συνταγές σε δύσκολες ώρες δεν υπάρχουν», σημείωσε.

«Τολμούμε δύσκολες αποφάσεις που εγγυώνται σημαντικό μελλοντικό όφελος. Αν δεν το κάνουμε, η χώρα δεν θα απαλλαγεί ποτέ από τα βάρη που σηκώνει. Αν μείνουμε σε εύκολες αποφάσεις και ευχάριστα λόγια, η χώρα δεν θα αναπτύξει ποτέ την ταχύτητα προόδου που μπορεί να έχει. Δεν πρόκειται λοιπόν να αφήσουμε να συμβεί κάτι τέτοιο» υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής.

Παράλληλα, δήλωσε έτοιμος «να τολμήσουμε δύσκολες αποφάσεις, αναγκαίες αλλαγές. Να κάνουμε την κρίση καταλύτη και να προχωρήσουμε σε ένα δεύτερο κύμα μεταρρυθμίσεων. Σε όλους τους τομείς: Στους Θεσμούς, στην Παιδεία, στην Υγεία, στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα» και έκανε, μεταξύ άλλων, αναφορά στην αναμόρφωση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και στην αναμόρφωση του Λυκείου.

«Τολμήσαμε, στο διάστημα που πέρασε, μεγάλες μεταρρυθμίσεις, που είχαν – και το ξέραμε – σοβαρό πολιτικό κόστος. Έφεραν όμως, και φέρνουν σημαντικά οφέλη για ολόκληρη την κοινωνία, για τις νέες γενιές, για την πατρίδα μας» τόνισε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: «Στα τελευταία πέντε χρόνια, έγινε σημαντικό έργο. Πάνω από όλα, η χώρα μπήκε σε μια μεταρρυθμιστική στρατηγική που δεν σταματά, δεν εγκαταλείπεται, δεν αναβάλλεται. Σήμερα αναγνωρίζεται ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι πιο αναγκαίες και πιο επιτακτικές από ποτέ».