Ενας ή δύο ευρωβουλευτές; Σε κάθε περίπτωση, οι «πειρατές» καμαρώνουν. Το Piratpartiet, το σουηδικό «Κόμμα των Πειρατών», συγκεντρώνει περισσότερο από το 5% της πρόθεσης ψήφου σε πολλές δημοσκοπήσεις. Το αποτέλεσμα μοιάζει ανέλπιστο για ένα κόμμα με μάλλον απλοϊκό πρόγραμμα: να επιτραπεί ελεύθερα το «κατέβασμα» ψηφιακών αρχείων από το Διαδίκτυο και να προστατεύεται η ιδιωτική ζωή των χρηστών του.

Μετά την ανακοίνωση της καταδίκης σε έναν χρόνο φυλάκισης, στις 17 Απριλίου, τεσσάρων υπευθύνων του The Pirate Bay, της σουηδικής ιστοσελίδας για κατέβασμα αρχείων, το «Κόμμα των Πειρατών» σημείωσε μέσα σε τρεις ημέρες τριπλασιασμό των ως τότε μελών του.

«Δεν έχουμε οργανικούς δεσμούς με την ιστοσελίδα αλλά πιστεύουμε ότι κάνουν μια φανταστική δουλειά την οποία πρέπει να ενθαρρύνουμε» δήλωσε ο Κρίστιαν Ενγκστρεμ, επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου. «Αν το Pirate Bay είναι η Greenpeace, τότε κι εμείς είμαστε κάτι σαν το Κόμμα των Πρασίνων», εξηγεί ο Ρικ Φάλκβινγκε, πρόεδρος του κόμματος, το οποίο ιδρύθηκε πριν από τρία χρόνια για τις εθνικές εκλογές.

Πολιτική μόδα; Ισως. Γεγονός πάντως είναι ότι έκτοτε έχουν δημιουργηθεί περίπου 20 αδελφά κόμματα διεθνώς. «Τσαμπατζήδες όλων των χωρών, ενωθείτε!», θα μπορούσε να πει κάποιος, παραφράζοντας τον Κάρολο Μαρξ.