Με ένα σοβαρό και ισορροπημένο ψηφοδέλτιο ξεκινά το ΠαΣοΚ τη μάχη για τις ευρωεκλογές. Τα ονόματα προέκυψαν έπειτα από εξονυχιστικό ξεσκόνισμα των αιτημάτων των ενδιαφερομένων με στόχο να εκπροσωπούν την κοινωνία. Οι επιτελείς του κ. Γ. Παπανδρέου ήθελαν να αποφύγουν τα λαμπερά πρόσωπα αλλά κυρίως την γκάφα. Και αυτό παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκήθηκαν από συγκεκριμένα κορυφαία στελέχη που επιθυμούσαν την πρώτη θέση.

Η παρουσίαση των υποψηφίων έγινε σε …οικογενειακή ατμόσφαιρα στον πέμπτο όροφο της Ιπποκράτους με καφέ, κουλούρια και κέικ. Ήταν η πλήρης αντίθεση μετην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ στο Ζάππειο και επίσης ένα μήνυμα λιτότητας και σεμνότητας προς την κοινωνία, όπως έλεγαν συνεργάτες του κ. Παπανδρέου.

Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, συμβολίζει όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, τον δημοψηφισματικό χαρακτήρα των ευρωεκλογών, την έξοδο της χώρας από την κρίση και τη μάχη για την ελληνική οικονομία στην Ε.Ε. Ως το φθινόπωρο ο κ. Παπακωνσταντίνου θα εξακολουθεί να ενημερώνει καθημερινά τους δημοσιογράφους ως εκπρόσωπος Τύπου.

Τη θέση του στη Βουλή καταλαμβάνει ο κ. Βλαντής. Η επιλογή της κυρίας Συλβάνας Ράπτη για την δεύτερη θέση, ήταν έκπληξη και αποτελεί άνοιγμα προς τον χώρο των «βενιζελικών» στελεχών και μάλιστα γενναιόδωρο, καθώς ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ είπε ότι συμβολίζει την συνολική πολιτική αντιπαράθεση. Τη θέση της στη Βουλή θα καταλάβει ο κ. Αθ. Τσούρας.

Η κυρία Ράπτη συναντήθηκε χθες, Σάββατο, με τον κ. Ν. Αθανασάκη και αποδέχτηκε την πρόταση για το ευρωψηφοδέλτιο. Μιλώντας με τους δημοσιογράφους διευκρίνιζε ότι θεωρεί την πρόταση που της έγινε, δικαίωση της πορείας της, και ότι δεν σκέφτεται να αποχωρήσει από τις Βρυξέλες σύντομα. Πάντως, στην περίπτωση που το ΠαΣοΚ γίνει κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι κ.κ. Παπακωνσταντίνου, Λαμπρινίδης και η κυρία Ράπτη θα παραμείνουν στις Βρυξέλες.

Ο κ. Σπ. Δανέλλης, ο οποίος βρίσκεται στην ένατη θέση (και την τελευταία εκλόγιμη) αρχιτέκτων και δήμαρχος Χερσονήσου Κρήτης, προέρχεται από τον χώρο του Συνασπισμού, του οποίου εξελέγη βουλευτήςτο 1996.

Αν το ΠαΣοΚ επιτύχει ποσοστό πάνω από 37% και αναλόγως των ποσοστών των άλλων κομμάτων ενδέχεται να εκλέξει και τον δέκατο του ψηφοδελτίου τον κ. Δ. Δρούτσα, στενού συνεργάτη του κ. Παπανδρέου και γραμματέα του τομέα Εξωτερικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του κόμματος. Πάντως, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ δεν επέλεξε συνεργάτες του για το ευρωψηφοδέλτιο, όπως εφημολογείτο το προηγούμενο διάστημα, αλλά και όσους βρίσκονται κοντά του δεν τους τοποθέτησε στις πρώτες θέσεις.

Το προηγούμενο διάστημα εκτυλίχτηκαν διάφορα επεισόδια στο παρασκήνιο. Ακούγεται έντονα ότι η πρώτη επιλογή για τον επικεφαλής ήταν ο κ. Α. Λοβέρδος, ο οποίος όμως αρνήθηκε και φρόντισε εγκαίρως να «κάψει» την προοπτική αυτή. Για τον εισαγγελέα κ. Β. Φλωρίδη, λέγεται ότι διατυπώθηκαν αντιρρήσεις από τον χώρο των «βενιζελικών». Ψιθύρους προκάλεσε και η απουσία των αποχωρούντωνευρωβουλευτών (Στ. Αρναουτάκη, Κ. Μποτόπουλου, Αικατερίνης Μπατζελή και Μαίρης Ματσούκα) από την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου, πλην της κυρίας Ευαγγελίας Τζαμπάτζη. Συνεργάτες του κ. Παπανδρέου διευκρίνιζαν ότι εκλήθησαν όλοι,αλλά ορισμένοι είχαν προσωπικά κωλύματα που τους εμπόδισαν να παρευρεθούν.

Η σύνθεση του Ευρωψηφοδελτίου

Επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου τοποθετήθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, η επιλογή του οποίου -όπως σημείωσε ο Γ.Παπανδρέου- σηματοδοτεί το δημοψηφισματικό χαρακτήρα αυτών των εκλογών και τη διάθεση να εργασθεί το ΠΑΣΟΚ για την έξοδο από την κρίση.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η βουλευτής Α’ Αθήνας Συλβάνα Ράπτη και στην τρίτη θέση ο Σταύρος Λαμπρινίδης, υπεύθυνος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ευρωβουλευτών.

Αναλύτικότερα:

1. Γιώργος Παπακωνσταντίνου
2. Συλβάνα Ράπτη
3. Σταύρος Λαμπρινίδης
4. Χρυσούλα Σαατσόγλου – Παλιαδέλη, αρχαιολόγος
5. Γιώργος Σταυρακάκης, σεισμολόγος
6. Μαριλένα Κοππά, ευρωβουλευτής
7. Αννυ Ποδηματά, ευρωβουλευτής
8. Κρίτων Αρσένης, χωροτάκτης-οικονομολόγος
9. Σπύρος Δανέλλης, δήμαρχος Χερσονήσου
10. Δημήτρης Δρούτσας, διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Γ.Παπανδρέου
11. Πετρούλα Ντελεδήμου, πρόεδρος της νεολαίας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος
12. Λίνα Παπαδοπούλου, λέκτωρ συνταγματικού δικαίου
13. Συμεών Παλτσανιτίδης, πρόεδρος Ελλήνων Ολυμπιονικών με αναπηρία
14. Σταυρούλα Σαλουφάκου, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Αθήνας
15. Χρήστος Χατζηαντωνίου, αντιπρόεδρος ΓΕΣΑΣΕ
16. Σιμπέλ Μουσταφάογλου, αντινομάρχης Ροδόπης
17. Χρυσή Βιτσιλάκη, αντιπρύτανης του πανεπιστημίου Αιγαίου
18. Μαρία Καλτσά, αρχιτέκτονας
19. Κωνσταντίνος Τάτσης, μέλος Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ
20. Ρόνυ Φίλεβσκα, διδάκτωρ ιστορικός
21. Γιώργος Σωτηρέλλης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και αντιπρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ
22. Δημήτρης Ασημακόπουλος, πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ

«Μάχη για τον πολίτη και την αξιοπιστία της χώρας»

«Είναι μια μάχη για τον πολίτη, για το εισόδημά του και την οικονομική του προοπτική, το σχολείο και το πανεπιστήμιο των παιδιών του, την υγεία των δικών του και για να μπορεί να ζήσει σε ένα ευνομούμενο κράτος που τον σέβεται και τον υπηρετεί», δήλωσε ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μετά τις ανακοινώσεις του Γ.Παπανδρέου.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε τις ευρωεκλογές μάχη για την αξιοπιστία της χώρας στην ΕΕ, για την κοινωνική Ευρώπη που υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και τους πολίτες, και όχι τα ιδιοτελή συμφέροντα, προσθέτοντας ότι είναι μια μάχη «που θα δώσουμε όλοι μαζί και όπου κάθε ψήφος μετράει».

«Θα δουλέψουμε συλλογικά, πιστεύουμε στη νίκη και στην προετοιμασία της επόμενης μέρας, της μεγάλης αλλαγής για τον τόπο μας», κατέληξε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

«Δεν ξεκινάει καινούργια σελίδα, συνεχίζεται η νικηφόρα πορεία που σηματοδοτείται στη σελίδα του ΠΑΣΟΚ», δήλωσε η δεύτερη στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ Συλβάνα Ράπτη.

«Η δεύτερη θέση σημαίνει αναγνώριση κόπων και εργασίας, μεγάλη ευθύνη για το μέλλον και τιμή» πρόσθεσε η κ. Ράπτη, η οποία δεν έκρυψε ότι η τοποθέτησή της στη δεύτερη θέση ήταν ευχάριστη έκπληξη και για την ίδια, και κατέληξε λέγοντας: «Πηγαίνουμε για τη νίκη που θα είναι πρόλογος για τη νίκη και την αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές».

«Θα ψηφίσουμε για την Ευρώπη που διεκδικούμε, και την Ελλάδα που μας αξίζει. Είναι ευρωεκλογές ελπίδας και το ψηφοδέλτιο της νίκης θα τους εκφράζει όλους. Θέλουμε η Ελλάδα να αποκτήσει πάλι το ρόλο που είχε στην Ευρώπη», δήλωσε ο τρίτος υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σταύρος Λαμπρινίδης, ο οποίος παραμένει υπεύθυνος για τον συντονισμό της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος.