ΛΟΝΔΙΝΟ Στην παραίτηση του υφυπουργού Δικαιοσύνης Σαχίντ Μαλίκ οδήγησαν χθες οι αλλεπάλληλες αποκαλύψεις για τα οικονομικά σκάνδαλα βουλευτών τόσο του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος όσο και του Συντηρητικού της αντιπολίτευσης, στη Βρετανία. Την ίδια ώρα, και για πρώτη φορά από το 1642, δύο μέλη της Βουλής των Λόρδων αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο καθαίρεσης αφού, όπως αποδείχθηκε, συμφώνησαν να πάρουν χρήματα για να αλλάξουν έναν νόμο.

Ο ως χθες υφυπουργός Δικαιοσύνης φέρεται να έλαβε κρατικές επιχορηγήσεις χιλιάδων ευρώ για έξοδα του δεύτερου σπιτιού του στο Λονδίνο. Συνολικώς έλαβε περισσότερα από 65.000 ευρώ μέσα σε τρία χρόνια. Ξόδεψε περίπου 2.500 ευρώ για να εγκαταστήσει ένα σύστημα κινηματογράφου στο σπίτι, και αργότερα ζήτησε να του καταβληθεί το μισό του ποσού.

Παράλληλα εμφανιζόταν να νοικιάζει την πρώτη κατοικία του στο εξευτελιστικό για τα δεδομένα του Λονδίνου ποσό των 100 ευρώ την εβδομάδα. Ο κ. Μαλίκ λέει ότι δεν παρέβη κανέναν κανόνα κατά «ένα εκατομμύριο τοις εκατό». Κατηγόρησε μάλιστα τα ΜΜΕ ότι κατασκεύασαν ορισμένα από τα στοιχεία που δημοσίευσαν εις βάρος του.

Στη δίνη των σκανδάλων βρίσκονται και δύο μέλη της Βουλής των Λόρδων που ανήκουν στο Εργατικό Κόμμα. Η έρευνα για τη λεγόμενη υπόθεση «μετρητά για τροπολογίες» απέδειξε ότι ο λόρδος Τράσκοτ , ο οποίος διετέλεσε και υπουργός Ενεργείας, και ο λόρδος Τέιλορ «έσπασαν» τον κώδικα ηθικής των λόρδων που λέει ότι «ενεργούν πάντοτε στο όνομα της προσωπικής τους τιμής».

Η έρευνα ξεκίνησε όταν η εφημερίδα «Τhe Sunday Τimes» έγραψε ότι μέλη της Βουλής των Λόρδων δήλωσαν σε δημοσιογράφους οι οποίοι υποδύονταν τους λομπίστες ότι ήταν πρόθυμοι να προωθήσουν τροπολογίες σε νόμους αντί χρηματικών ποσών.

Οι δύο λόρδοι είχαν πει στους δήθεν λομπίστες ότι στο παρελθόν είχαν κατορθώσει να αλλάξουν έναν νόμο για χάρη κάποιου «πελάτη» τους. Αργότερα διαπιστώθηκε πάντως ότι δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Οι λόρδοι μάλλον το ανέφεραν για εντυπωσιασμό των συνομιλητών τους.

Ο λόρδος Τέιλορ φέρεται να ζήτησε την καταβολή 10.000 στερλινών (11.000 ευρώ) μηνιαίως, λέγοντας ότι «οι κανόνες γίνονται για να παρακάμπτονται μερικές φορές» . Ο ίδιος αργότερα ισχυρίστηκε ότι γνώριζε πως του είχαν στήσει παγίδα και ότι «προσπαθούσε να παγιδεύσει τους δημοσιογράφους». Η επιτροπή που ανέλαβε τη διερεύνηση της υπόθεσης δεν αποδέχθηκε αυτόν τον ισχυρισμό.

Η οριστική απόφαση για την καθαίρεση των δύο λόρδων θα ληφθεί από το Σώμα την ερχόμενη εβδομάδα. Εκπρόσωπος των Εργατικών δήλωσε ότι ο μεν Τέιλορ διεγράφη από το κόμμα μόλις δημοσιοποιήθηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας και ο Τράσκοτ παραιτήθηκε από αυτό.

Αλλο «κρούσμα» ήταν αυτό της Κλερ Σορτ, πρώην υπουργού των Εργατικών και νυν ανεξάρτητης βουλευτού, η οποία, όπως αποκάλυψε η «Daily Τelegraph», έλαβε 8.000 στερλίνες (9.000 ευρώ) για να ξεπληρώσει το δάνειο του δεύτερου σπιτιού της. Η ίδια αναγνώρισε το «ειλικρινές λάθος της» και υποστήριξε ότι επέστρεψε τα χρήματα το 2006.