Με πρόσθετα αναγκαία μέτρα και με έναν απαραίτητο «συντονισμό» η Ευρώπη ολόκληρη, αναπτυγμένη και «αναδυόμενη», μπορεί να φιλοδοξεί να αρχίσει να ανακάμπτει από τα μέσα του 2010, διαπιστώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στη χθεσινή του έκθεση για την Ευρώπη. Οι προγνώσεις αυτές δεν διαφοροποιούνται από τις γενικότερες παγκόσμιες προγνώσεις που είχε κάνει ο οργανισμός στις 22 Απριλίου. Επικεντρώνονται ωστόσο σε μια ήπειρο η οποία παρά τη φιλοδοξία της να ενσωματώσει τις οικονομίες της εξακολουθεί να έχει μεγάλες αποκλίσεις ακόμη και στο κέντρο της ευρωζώνης. Για παράδειγμα, εν μέσω γενικευμένης κρίσης, εφέτος υπάρχει μια χώρα στην ευρωζώνη, η Κύπρος, που δεν αναμένεται να γνωρίσει αρνητική ανάπτυξη- αποτελεί άλλωστε τη μόνη εξαίρεση σε όλη την Ευρώπη μαζί με την Αλβανία. Και όμως, στην ίδια αυτή ευρωζώνη, η Ιρλανδία θα καταγράψει 8,0% συρρίκνωση της παραγωγής της εφέτος, που θα προστεθεί στην περυσινή της συρρίκνωση κατά 2,3% και η οποία θα συνεχίσει και το 2010 με άλλη μια μείωση κατά 3%.

Το ΔΝΤ επικεντρώνεται γενικότερα στη διαφοροποίηση ανάμεσα σε αναπτυγμένες και «αναδυόμενες» οικονομίες, διαπιστώνοντας ότι οι δεύτερες θα υποστούν, ή ήδη υφίστανται, πολύ σκληρότερη ύφεση. Και πράγματι τα ποσοστά μείωσης εφέτος μιας Ρωσίας (-6,0%), μιας Ουκρανίας (-8,0%) ή και μιας Τουρκίας (-5,1%) είναι γενικώς μεγαλύτερα από του κέντρου, έστω και αν υπάρχουν ακόμη και αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης που καταγράφουν ακόμη και μεγαλύτερα ποσοστά μείωσης, αν και για ειδικούς λόγους. Αυτή είναι η περίπτωση της Ισλανδίας (-10,6%) και των βαλτικών Δημοκρατιών (Λετονία-12,0%, Εσθονία-10,0%, Λιθουανία-10,0%). Και στο κέντρο όμως ακριβώς της Ευρώπης και στη «λοκομοτίβα» της, δηλαδή στη Γερμανία, η εφετινή συρρίκνωση επίσης προβλέπεται ιδιαίτερα μεγάλη,-5,6%, κάτι ωστόσο αναμενόμενο, καθώς η Γερμανία έχει εξαρτήσει την οικονομία της από τις εξαγωγές, οι οποίες έχουν καταρρεύσει παγκοσμίως λόγω της «παγκόσμιας και συγχρονισμένης ύφεσης» : ειδικά οι εξαγωγές της ευρωζώνης «έπεσαν κατά 25% ετησιοποιημένα στο δ΄ τρίμηνο του 2008», διαπιστώνει η έκθεση.

Ο βασικός διαχωρισμός στις προοπτικές της Ευρώπης, κατά το ΔΝΤ, είναι ότι οι «αναδυόμενες» οικονομίες της μπορεί να καταγράφουν μεγαλύτερη ύφεση όμως επίσης προβλέπεται να βγουν από αυτή γρηγορότερα και πάντως ήδη από το 2010. Αν εξαιρεθεί το Μαυροβούνιο, για καμία «αναδυόμενη» ευρωπαϊκή οικονομία (τουλάχιστον εκτός ΕΕ) δεν προβλέπεται αρνητική ανάπτυξη του χρόνου. Αντιθέτως, για τις αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης, όπως και για τις συνδεδεμένες με την ΕΕ χώρες, η ανάκαμψη δεν θα είναι καθόλου γρήγορη. Το ΔΝΤ εντοπίζει την αρχή της ανάκαμψης κάπου μέσα στο 2010, και για μια σειρά ευρωπαϊκές χώρες, όπως και για την ευρωζώνη και την ΕΕ συνολικά, και το 2010 θα αποτελεί χρονιά συρρίκνωσης. Για την Ιταλία και την Ιρλανδία, όπως και για τις Λετονία και Εσθονία, θα πρόκειται μάλιστα για την τρίτη διαδοχική χρονιά συρρίκνωσης!

«Οι πρωτοβουλίες που πάρθηκαν για να αντιμετωπιστεί η βαθιά ύφεση στην Ευρώπη αποτελούν καλή βάση για να πάμε προς μια σταδιακή ανάκαμψη, αλλά οι δημόσιες αρχές πρέπει να πάρουν και νέα μέτρα, ιδιαίτερα στον χρηματοπιστωτικό τομέα, για να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών και να επιταχύνουν την ανάκαμψη» εξήγησε ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου Μαρέκ Μπελκά. Η «στήριξη της ζήτησης», δεδομένης της συνεχιζόμενης ύφεσης, «ασφαλώς και θα πρέπει να παραταθεί», έστω και παίρνοντας υπόψη μια μακρόχρονη «στηριξιμότητα» των δημοσίων οικονομικών. Ομως «αυτό που κυρίως χρειάζεται η Ευρώπη είναι ένα πλαίσιο ισχυρού συντονισμού», εκτίμησε ο κ. Μπελκά, επικρίνοντας το γεγονός ότι η ΕΕ, που είναι η πλέον ενσωματωμένη οικονομία της αγοράς στον κόσμο, αρκείται σε εθνικά μέτρα κατά της κρίσης.