Η Ελλάδα υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως πλήρους μέλους, «εφόσον προηγηθεί η πλήρης συμμόρφωσή της στις δεσμεύσεις της», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γ. Βαληνάκης, από τη Μαδρίτη όπου διεξάγεται η υπουργική σύνοδος στην 60ή επέτειο του Συμβουλίου της Ευρώπης.

«Η Ελλάδα είναι εξαιρετικά σαφής. Υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, ως πλήρους μέλους, εφόσον προηγηθεί η πλήρης συμμόρφωσή της στις δεσμεύσεις της», απάντησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γ. Βαληνάκης, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις πρόσφατες δηλώσεις Μέρκελ-Σαρκοζί, κατά τις οποίες η Τουρκία θα πρέπει να κατευθυνθεί σε ένα «ειδικό καθεστώς» και όχι στην προοπτική της ένταξης.

«Εξάλλου, αυτή είναι και η θέση της ΕΕ, μολονότι οι δύο ηγέτες μοιάζει να έχουν μια διαφορετική άποψη», είπε ο Έλληνας αξιωματούχος και πρόσθεσε πως η Ελλάδα εξακολουθεί να πιστεύει ότι το κρίσιμο διακύβευμα βρίσκεται στο πεδίο της Τουρκίας και στο βαθμό ανταπόκρισής της στις υποχρεώσεις, που έχει αναλάβει.

Για το Συμβούλιο της Ευρώπης

Όσον αφορά τις εργασίες της Υπουργικής Συνόδου στην 60ή επέτειο του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο κ. Βαληνάκης μίλησε για «μια μεγάλη μέρα στην ιστορία της Ευρώπης», υπενθύμισε ότι η Ελλάδα υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Συμβουλίου και υπογράμμισε ότι «στις μέρες μας, η οικογένεια των δημοκρατικών χωρών έχει μεγαλώσει κι έχει διευρυνθεί η άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Στη σύνοδο συζητήσαμε το πώς μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματική η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πιο γρήγορη η απονομή δικαιοσύνης από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και πιο παραγωγική η συνεργασία του Συμβουλίου της Ευρώπης, της ΕΕ και του ΟΑΣΕ στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και γενικότερα, για την εμπέδωση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας» σημείωσε ο κ. Βαληνάκη.

Ο υφυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα ως προεδρεύουσα του ΟΑΣΕ έχει συγκεκριμένη προσφορά «στην οικοδόμηση της ευρωπαϊκής θεσμικής αρχιτεκτονικής» και μπορεί να συμβάλει εποικοδομητικά στη συμπληρωματικότητα των δραστηριοτήτων των τριών οργανισμών.

Ο κ. Βαληνάκης συναντήθηκε επίσης με τον Μολδαβό ομόλογό του.