Ραγδαίες εξελίξεις στην ανάκριση για την ελληνική πτυχή του σκανδάλου των «μαύρων ταμείων» της Siemens πυροδοτεί η άρνηση του 4ου ειδικού ανακριτή κ.

Ν. Ζαγοριανού να χορηγήσει νέα προθεσμία στην επταμελή πρώτη «φουρνιά» κατηγορουμένων που έχουν κληθεί σε απολογίες.

Αυτό εκτιμούσαν νομικοί κύκλοι, οι οποίοι δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο οι κατηγορούμενοι να αντιδράσουν με κάθε πρόσφορο ένδικο μέσο στη σπουδή του ανακριτή, που, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά,«δείχνει πλέον καταφανώς ότι βιάζεται για να προσφέρει πριν από τις ευρωεκλογές αξιοποιήσιμες επικοινωνιακά για την κυβέρνηση ενέργειες, όπως είναι οι αποφάσεις για προφυλακίσεις ή επιβολή υψηλόποσων εγγυήσεων, ή η κλήση νέων κατηγορουμένων στους οποίους θα περιλαμβάνονται ηχηρά ονόματα που σχετίζονται με το προ των εκλογών του 2004 χρονικό διάστημα».

Η χθεσινή απόφαση του κ. Ζαγοριανού να απορρίψει το αίτημα των κατηγορουμένων για προθεσμία έστω και λίγων ημερών σημαίνει ότι εξακολουθεί να ισχύει το «ραντεβού» της 12ης Μαΐου με τους πρώτους κατηγορουμένους, οι οποίοι είναι τα πρώην διευθυντικά στελέχη της Siemens Ηellas κκ.

Μ. Χριστοφοράκος ,Πρ. Μαυρίδης, Αλ. Αθανασιάδης,Ηλ. Γεωργίου ,Εμμ. ΣταυριανόςκαιΧ. Καραβέλας, καθώς και ο πρώην γενικός διευθυντής του ΟΤΕ κ.

Γ. Σκαρπέλης.

Ολοι τους εμπλέκονται στη σύμβαση 8002 του 1997 για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ και αντιμετωπίζουν δύο κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος οι οποίες είναι σχετικές με τις πράξεις της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Από την άλλη πλευρά, η απορριπτική ανακριτική κρίση έχει προκαλέσει προβληματισμό στους συνηγόρους υπεράσπισης, ορισμένοι εκ των οποίων τις προηγούμενες ημέρες είχαν υποβάλει «βροχή» αιτημάτων, τα οποία ωστόσο έχουν παραμείνει αναπάντητα από τον ανακριτή. Το Σαββατοκύριακο αναμένεται να είναι «πυρετώδες» για τους υπερασπιστές, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν αποφασίσει τι θα κάνουν το αργότερο ως μεθαύριο, παραμονή των απολογιών, οπότε πρέπει να υποβάλουν τα απολογητικά υπομνήματα των εντολέων τους.

Αυτό που έχουν να σκεφτούν οι συνήγοροι είναι αν πρέπει να υπάρξει νομική αντίδραση εκ μέρους τους, ποια θα είναι αυτή και αν είναι σκόπιμο να υπάρχει η συμμετοχή και των επτά κατηγορουμένων σε ό,τι αποφασιστεί ή αν αρκεί η ενεργοποίηση ορισμένων εξ αυτών.

Ηδη στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ των υπερασπιστών έχουν πέσει προτάσεις για κατάθεση μήνυσης εις βάρος του κ. Ζαγοριανού για«κατάχρηση εξουσίας», που μπορεί να «μπλοκάρει» άμεσα τη διαδικασία των απολογιών, ή για υποβολή αιτήματος εξαίρεσης του ανακριτή το οποίο θα κριθεί από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.