Υπό τη σκιά της παραίτησης από το βουλευτικό αξίωμα του πρώην υπουργού κ.

Χρ. Βερελή(έως χθες το μεσημέρι βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΠαΣοΚ) η χώρα εισέρχεται από σήμερα στην τελική ευθεία για την κρίσιμη μάχη των ευρωεκλογών της 7ης Ιουνίου. Με τις σημερινές κομματικές «φιέστες» της ΝΔ και του ΠαΣοΚ, δηλαδή τις ταυτόχρονες συνεδριάσεις της «γαλάζιας» Κεντρικής Επιτροπής στη Θεσσαλονίκη και του «πράσινου» Εθνικού Συμβουλίου στην Αθήνα, με τις ομιλίες του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Γ. Παπανδρέου, η προεκλογική αναμέτρηση άρχισε.

Εν μέσω της οικονομικής κρίσης και των ασφυκτικών πιέσεων που υφίσταται η ελληνική οικονομία (επιχειρήσεις και νοικοκυριά), σε συνδυασμό με το αρκετά περιορισμένο ενδιαφέρον των ψηφοφόρων για τις ευρωεκλογές, αλλά και την απαξίωση των πολιτών για την πολιτική λόγω της σκανδαλολογίας, ο χρόνος μετράει αντίστροφα.

Οι πολίτες έχουν καθορίσει την πολιτική ατζέντα με τις εξής προτεραιότητες, όπως έχουν καταγραφεί στις δημοσκοπήσεις: αντι μετώπιση του οικονομικού προβλήματος, παιδεία, εγκληματικότητα και υγεία, με την πλειονότητα να επικεντρώνει την προσοχή της στην οικονομία και στην εσωτερική πολιτική και να αδιαφορεί για τα ευρωπαϊκά θέματα.

Με το φόβο ενδεχόμενων διαβρωτικών κινήσεων στα κόμματα εξουσίας, λόγω των τελευταίων εξελίξεων στο επίπεδο της σκανδαλολογίας, το κυβερνών κόμμα εισήλθε στην προεκλογική μάχη με στόχο να μειώσει σημαντικά τη διαφορά με το ΠαΣοΚ. Στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Ρηγίλλης αισιοδοξούν, αν και τα μηνύματα από τις δημοσκοπήσεις είναι απογοητευτικά αφού μετρούν αρνητικά την «αθώωση» του κ. Αρ. Παυλίδη. Η ΝΔ έχει θέσει ως στόχο να διασωθεί εκλογικά και πολιτικά, και κυρίως να πάρει πολιτικές ανάσες για να μπορέσει να αντέξει η κυβέρνηση το επόμενο κρίσιμο διάστημα.

Γενικά στο «γαλάζιο» σύστημα εξουσίας επικρατεί απογοήτευση και ηττοπάθεια, παρά τις ενέσεις ηθικού του κ. Καραμανλή με τις συνεχείς περιοδείες του. Στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι η διαφορά θα μειωθεί αρκετά και μερικά πρωτοκλασάτα στελέχη εκτιμούν ότι μετά την παραίτηση του κ. Βερελή θα ανακάμψει η ΝΔ, παρά το γεγονός ότι έχει τρωθεί σημαντικά το κυβερνητικό και πρωθυπουργικό προφίλ με τους χειρισμούς στην υπόθεση Παυλίδη.

Στις αναλύσεις τους σε Μέγαρο Μαξίμου και Ρηγίλλης επισημαίνουν ότι η ΝΔ παρουσιάζει βελτίωση σε σύγκριση με το ΠαΣοΚ εν όψει των ευρωεκλογών και επενδύουν στην ανάκαμψη της εικόνας του κ. Καραμανλή. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι θα μετρήσει στην κάλπη το στοιχείο της υπεροχής του Πρωθυπουργού έναντι του κ. Παπανδρέου στο επίπεδο χειρισμού της οικονομικής κρίσης. Μάλιστα επισημαίνουν ότι η ΝΔ κερδίζει από την επιλογή του ΠαΣοΚ να επενδύσει το τελευταίο διάστημα στη σκανδαλολογία.

Ο φόβος είναι υπαρκτός και έχει σχέση με τις διαρροές και την απόφαση των νεοδημοκρατών, όπως μεταδίδουν και βουλευτές, να τιμωρήσουν την κυβέρνηση, αλλά και την αποχή, μαζί με την επιλογή να υποστηριχθούν ενδεχομένως μικρά κόμματα, όπως οι Οικολόγοι. Σε Μέγαρο Μαξίμου και Ρηγίλλης επιθυμούν πάση θυσία να περιορίσουν τη διαφορά από το ΠαΣοΚ κάτω από το 3% (αν και αναθάρρησαν από χθες), έτσι ώστε η ήττα να είναι διαχειρίσιμη και να μην υπάρξουν εσωτερικές αναταράξεις.