Oι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004, αν και ήταν από τους πιο επιτυχημένους από πλευράς διοργάνωσης, δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, καθώς τα ολυμπιακά έργα στοίχισαν ακριβά, δεν βελτίωσαν όσο έπρεπε τη ζωή στην πόλη της Αθήνας, ενώ δεν συνέβαλαν στην αύξηση του μαζικού αθλητισμού. Επιπλέον χάθηκε το μεγάλο στοίχημα της μεταολυμπιακής αξιοποίησης των νέων εγκαταστάσεων, εξαιτίας της έλλειψης ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού και προγραμματισμού. Ωστόσο, έστω και τώρα, μπορούμε με κατάλληλους χειρισμούς, προγραμματισμό και πολιτική βούληση να προχωρήσουμε στην αξιοποίηση του ολυμπιακού αποθέματος προς όφελος της πόλης και των κατοίκων της.

Αυτά διαπίστωσαν οι περισσότεροι ομιλητές στο διεθνές διήμερο συνέδριο που διοργανώνει το ΤΕΕ με θέμα «Οι επιπτώσεις από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων σε Πεκίνο, Αθήνα, Σίδνεϊ, Βαρκελώνη- Αξιοποίηση ολυμπιακών εγκαταστάσεων και έργων».

Στο συνέδριο τονίστηκε ότι το όραμα του ΤΕΕ για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής της πόλης δεν υλοποιήθηκε ποτέ, με αποτέλεσμα να μιλάμε πλέον για μια ευκαιρία που χάθηκε. Η βελτίωση των υποδομών και των μεταφορών είναι αναμφισβήτητα η σημαντικότερη κληρονομιά της πόλης. Σε ό,τι αφορά τις εγκαταστάσεις, η Αθήνα απέκτησε μεν 18 νέες αγωνιστικές εγκαταστάσεις, αλλά στην παρούσα φάση μόνο τρεις έχουν αθλητική δραστηριότητα.

«Το κόστος που απαίτησε η διοργάνωση των Αγώνων (σε έργα,εξοπλισμούς και μέτρα) ήταν ιδιαίτερα υψηλό. Τα ανταποδοτικά οφέλη καθόλου αμελητέα,αλλά όχι τα προσδοκώμενα» τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιάννης Αλαβάνος.

Και πρόσθεσε ότι οι Αγώνες στην Ελλάδα κόστισαν το 30% αυτών του Πεκίνου και το 50% των προβλεπομένων για το Λονδίνο. Ως ποσοστό επί του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος έφτασαν το 4,4%, ενώ αντίστοιχα στη Βαρκελώνη μόλις το 1,6% και στο Σίδνεϊ το 1,5% του ΑΕΠ. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, επιβάρυναν το έλλειμμα του 2004 κατά 1,37% του ΑΕΠ.

Εξαιτίας των Αγώνων το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αυξήθηκε σημαντικά, αλλά μετά το 2004 και ως σήμερα εμφάνισε εξίσου σημαντική μείωση, στην οποία αποδίδεται το μεγαλύτερο μέρος της κρίσης που βιώνει σήμερα ο κατασκευαστικός τομέας. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και το ΠΔΕ του 2009 επιβαρύνεται με κονδύλια εξόφλησης έργων των Ολυμπιακών Αγώνων, σημείωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ.

Η ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέλος, αλλά ως αρχή για την αξιοποίηση των επενδύσεων και των εγκαταστάσεων της διοργάνωσης, με αναπτυξιακό προγραμματισμό για μακρά περίοδο μετά τους Αγώνες, επεσήμανε ο κ. Σπύρος Καπράλος, πρόεδρος της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. «Χάσαμε δύο έως τρία πολύτιμα χρόνια»είπε ο κ. Θ. Σκυλακάκης, γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι αυτός είναι ο κρίσιμος χρόνος για να γίνει αμέσως μετά τη διεξαγωγή των Αγώνων η μεταολυμπιακή αξιοποίηση.

«Η στρατηγική των μεικτών χρήσεων, με εκσυγχρονισμό και αναμόρφωση των εγκαταστάσεων, ώστε να υλοποιούνται αναπτυξιακές επενδυτικές δραστηριότητες με διασφαλισμένη την πρόσβαση των πολιτών, μπορεί να εξασφαλίσει την αξιοποίηση των ολυμπιακών υποδομών»είπε ο κ. Χρ. Μπούρας, γενικός γραμματέας Πολιτισμού. Ο ίδιος ανέφερε ότι έξι ολυμπιακές εγκαταστάσεις προορίζονται για αξιοποίηση μεγάλων επενδύσεων μεικτής χρήσης, επτά έχουν παραχωρηθεί σε αθλητικές ομοσπονδίες, τρεις σε δημόσιες χρήσεις και άλλες τρεις εγκαταστάσεις για βραχυχρόνιες εμπορικές χρήσεις.

Οι συνολικές δαπάνες, πάγιες και λειτουργικές, σχετικά με τις ολυμπιακές δραστηριότητες της Αθήνας ήταν τελικά 11,274 δισ. ευρώ, ενώ μόνο το 20,1% καλύφθηκε με την ιδιωτική χρηματοδότηση, ανέφερε ο νομάρχης Αθηνών και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής των ΟΑ της Αθήνας κ. Γιάννης Σγουρός .Σήμερα τα έργα, που κόστισαν περίπου 2,2 δισ. ευρώ, δεν θυμίζουν τίποτε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Για κενά που εξακολουθούν να υπάρχουν στη μεταολυμπιακή Αθήνα έκανε λόγο ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Ν. Κακλαμάνης κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου. Και πρόσθεσε ότι υπάρχει ανάγκη να ξανασχεδιαστεί ολόκληρη η ζωή, αλλά και η δομή της πρωτεύουσας, ώστε να γίνει ανθρώπινη, λειτουργική και πράσινη.

Οι αριθμοί
–Εξι ολυμπιακές εγκαταστάσεις προορίζονται για αξιοποίηση μεγάλων επενδύσεων μεικτής χρήσης, επτά έχουν παραχωρηθεί σε αθλητικές ομοσπονδίες.

– Τα 18 ολυμπιακά έργα στοίχισαν περί τα 2,2 δισ. ευρώ.

– Τρεις σε δημόσιες χρήσεις. ν Τρεις για βραχυχρόνιες εμπορικές χρήσεις. ν Οι συνολικές δαπάνες, πάγιες και λειτουργικές, σχετικά με τις ολυμπιακές δραστηριότητες της Αθήνας έφθασαν τα 11,274 δισ. ευρώ.