Εντάθηκε η δραστηριότητα στο ηφαίστειο Άνακ Κρακατόα («Παιδί του Κρακατόα») στην Ινδονησία, εξωθώντας τις αρχές να αυξήσουν το επίπεδο συναγερμού στην περιοχή και να απαγορεύσουν την πρόσβαση επισκεπτών, δήλωσαν ηφαιστειολόγοι σήμερα Πέμπτη.

Οι δονήσεις από Άνακ Κρακατόα εντείνονται από τις αρχές του μήνα. Το ηφαίστειο εκτόξευσε λάβα και μέτρες σε ύψος έως και 700 μέτρων από τον κρατήρα του, σύμφωνα με ειδικούς.

Ο Σουρόνο, επικεφαλής του Ινδονησιακού Κέντρου Ηφαιστειολογίας και Αντιμετώπισης Γεωλογικών Κινδύνων, δήλωσε ότι το ηφαίστειο προκάλεσε 230 σεισμικές δονήσεις την Τρίτη, ενώ εκλύθηκε καπνός σε ύψος 1.000 μέτρων.

Ο Σουρόνο δήλωσε πως «οι κάτοικοι, οι αλιείς και οι τουρίστες προειδοποιήθηκαν να μένουν σε απόσταση τουλάχιστον δύο χιλιομέτρων» από το ηφαίστειο.

Στο Άνακ Κρακατόα, στα στενά της Σούντα, ανάμεσα στη Ιάβα και τη Σουμάτρα, είχε σημειωθεί έκρηξη τον Ιούνιο του 1994 η οποία είχε προκαλέσει το θάνατο ενός τουρίστα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον τραυματισμό τριών Βρετανών και δύο Ινδονήσιων.

Στο Κρακατόα είχε σημειωθεί, τον Αύγουστο του 1883, μια από τις μεγαλύτερες ηφαιστειακές εκρήξεις που έχουν καταγραφεί στην ιστορία. Είχε ακουστεί στην Αυστραλία–3.500 χιλιόμετρα μακριά–και είχε προκαλέσει ένα παλιρροϊκό κύμα ύψους 36 μέτρα που προκάλεσε φοβερές καταστροφές σε κοντινά νησιά. Πάνω από 36.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Η Ινδονησία έχει τα περισσότερα ηφαίστεια στον κόσμο, περίπου 500, κατά μήκος του αρχιπελάγους έκτασης 4.800 χλμ., εκ των οποίων τα 130 είναι ενεργά και τα 65 θεωρούνται επικίνδυνα.