Βραβείο για τον Γούντι
Μπορεί οι δηλώσεις του τύπου «δεν έχω ιδέα τού τι κάνω» να έδωσαν και να πήραν στη διάρκεια των προβών, μπορεί ο ίδιος να μην παρέστη καν στην πολυαναμενόμενη πρεμιέρα στο Λος Αντζελες, ωστόσο ο απόηχος της μεγάλης επιτυχίας του διαρκεί ακόμη. Ο λόγος για τον Γούντι Αλεν και τον δημοφιλή «Τζιάννι Σκίκι» του Πουτσίνι τον οποίο o ίδιος σκηνοθέτησε πριν από μερικούς μήνες. Για το εγχείρημά του αυτό ο βετεράνος σκηνοθέτης- άρτι αφιχθείς, ωστόσο, στον χώρο της όπερας – κατέκτησε το Βραβείο Πουτσίνι και, αντίθετα με την πρεμιέρα της παράστασής του, αυτή τη φορά ταξίδεψε στη Φλωρεντία για να παραλάβει το καλόγουστο αγαλματάκι με τη φιγούρα του ιταλού συνθέτη. Ετος Πουτσίνι το 2008 που μας αποχαιρετά και το εν λόγω βραβείο αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα. Παρ΄ όλη τη σχετική ενθάρρυνση, πάντως, άγνωστο παραμένει αν ο Αλεν θα συνεχίσει τις απόπειρες στον χώρο της όπερας, ο οποίος, είναι αλήθεια, ασκεί όλο και μεγαλύτερη έλξη στους κινηματογραφικούς σκηνοθέτες.

Μααζέλ και Ομπάμα
Λίγο προτού παραδώσει το «στέμμα» (ήτοι τη μουσική διεύθυνση της διάσημης Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Νέας Υόρκης) στον διάδοχό του Αλαν Γκίλμπερτ , ο Λόριν Μααζέλ προκάλεσε ποικίλες συζητήσεις στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Αιτία, η από κοινού απόφαση την οποία έλαβε με τη σύζυγό του να ενοικιάσουν τον «επίγειο παράδεισο» που διαθέτουν στη Βιρτζίνια για τη βραδιά της «ενθρόνισης» του Ομπάμα στον Λευκό Οίκο αντί του ποσού των 50.000 δολαρίων. Πραγματική «Εδέμ», διαβάζω, η έκταση, μπορεί άνετα να φιλοξενήσει ως και 50 άτομα, τα οποία τη βραδιά εκείνη θα έχουν τη διάθεση να γιορτάσουν ξέφρενα την «αλλαγή σελίδας» στη σύγχρονη πολιτική ιστορία των ΗΠΑ. Οσο για τα χρήματα, θα διατεθούν για το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα που έχει συστήσει ο 78χρονος Μααζέλ προκειμένου να ενισχύσει την εκπαίδευση και την ευρύτερη κατάρτιση νέων ταλαντούχων καλλιτεχνών.

Νέα χρονιά με νότες
Ενα «έξυπνο» μουσικό ημερολόγιο-οδηγό για όσους ασχολούνται συστηματικά με την τέχνη των ήχων ή όσους, απλώς, την αγαπούν, κυκλοφόρησε η Ορχήστρα των Χρωμάτων. Πέρα από όσα άλλα χρήσιμα περιλαμβάνει (βιογραφικά στοιχεία κορυφαίων συνθετών, τηλέφωνα και διευθύνσεις μουσικών οργανισμών κτλ.), το ημερολόγιο παρέχει και ολόκληρο το πρόγραμμα της Ορχήστρας για το 2009. Για όσους ενδιαφέρονται, τη διανομή του έχει αναλάβει η Λέσχη του Δίσκου. Καλή (μουσική) χρονιά!

itoyla@dolnet.gr