Ο εικονιζόμενος στο σκίτσο κ. Ευ.Μεϊμαράκης διαμηνύει ότι δεν ανησυχεί για τον ανασχηματισμό, γιατί όπως λέει δεν είναι δελφίνος, δεν το παίζει διάδοχος και δεν «παραγοντίζει». Παρ΄ όλα αυτά ο υπουργός Αμυνας εφαρμόζει το σύνθημα του κ. Αρη Σπηλιωτόπουλου «Μένουμε Ελλάδα» . Τις ευχές του έθνους και της πατρίδας στις ελληνικές αποστολές στο εξωτερικό (π.χ. στο Αφγανιστάν) θα μεταφέρουν φέτος στελέχη του στρατού.

Μου λένε ότι ο κ. Μεϊμαράκης προβληματίζεται για το πότε είναι ο κατάλληλος χρόνος για να εξαγγείλει τη μείωση της στρατιωτικής θητείας κατά τρεις μήνες. Η απόφαση έχει ληφθεί εδώ και δύο μήνες αλλά η επικαιρότητα ήταν συνεχώς αρνητικά φορτισμένη για την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα η επίσημη ανακοίνωση να έχει καθυστερήσει. Βεβαίως, αν η ανακοίνωση καθυστερήσει λίγες ημέρες ακόμη ενδέχεται να την κάνει ο επόμενος υπουργός.

Δεν είναι τυχαίο ότι χθες ο κ. Μεϊμαράκης άκουσε τα κάλαντα από τους προσκόπους του Δήμου Παπάγου. Εν συνεχεία στο δώμα του ΓΕΝ παρέθεσε δεξίωση. Στην ομιλία του δεν αποκάλυψε μόνο ότι ήταν λυκόπουλο και ναυτοπρόσκοπος όταν ήταν μικρός, αλλά προχώρησε και σε έναν μίνι απολογισμό του έργου του στο υπουργείο. Πού πηγαίνει ο κ. Μεϊμαράκης; Παρ΄ ότι ακούστηκε το ενδεχόμενο επιστροφής του στη Ρηγίλλης ως Γραμματέα, υπάρχουν κέντρα της κυβέρνησης που επιμένουν ότι ο Πρωθυπουργός τον χρειάζεται περισσότερο στην κυβέρνηση.


Είναι γνωστό ότι ο κ. Κ.Σημίτης εξέφρασε στη Βουλή και σε αρθρογραφία του φόβους ότι μπορεί η χώρα να αναγκαστεί να καταφύγει στο ΔΝΤ. Η αναφορά στο ΔΝΤ είχε χαρακτήρα προειδοποίησης, η οποία κατά τον πρώην πρωθυπουργό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Διότι αν η αποφυγή του ΔΝΤ επιτευχθεί μέσα από την ενεργοποίηση (νέων και υπό εξέταση) μηχανισμών της Ενωσης, αυτό δεν θα σημαίνει πρακτικώς τίποτε. Το αποτέλεσμα μιας έξωθεν δημοσιονομικής επιτήρησης θα είναι το ίδιο. Μου λένε ότι ο κ. Σημίτης θεωρεί ότι η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει να βρεθεί σε ένα τέτοιο αδιέξοδο, να προλάβει τις εξελίξεις και να τις διαμορφώσει η ίδια λαμβάνοντας μόνη της σοβαρές πρωτοβουλίες.

Ταυτόχρονα μαθαίνω ότι ο κ. Σημίτης είναι εντελώς αρνητικός απέναντι σε όλα τα σενάρια συγκυβέρνησης και το τόνισε στον κ. Α.Λοβέρδο με τον οποίο είχε συνάντηση μίας ώρας στο γραφείο του στη Βουλή. Η μοναδική απάντηση είναι εκλογές, μου λένε ότι υποστηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός στους συνομιλητές του. Γι΄ αυτό και στη Βουλή στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό ο κ. Σημίτης χειροκρότησε τον κ. Παπανδρέου δύο φορές. Μία φορά στο τέλος και μία φορά όταν ο κ. Παπανδρέου καταδίκασε το σενάριο συγκυβέρνησης.


«Μπονζούρ, Ντομινίκ». Τις προάλλες σε cafe του κέντρου χτύπησε το κινητό του κ. Γιάννου Παπαντωνίου , ο οποίος μιλούσε σε πολιτική και δημοσιογραφική παρέα. Στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Ντομινίκ Στρος-Καν. Γιάννος και Ντομινίκ γνωρίζονται από την εποχή που ο πρώτος έδινε στις συνόδους του Εco/Fin τη μάχη για την ΟΝΕ και ο δεύτερος ήταν υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας. Μαθαίνω ότι το τηλεφώνημα είχε φιλικό χαρακτήρα για τις ευχές των Χριστουγέννων, αλλά δεν το πιστεύω.

Πληροφορίες περί προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας έχουν φθάσει στο ΔΝΤ και προφανώς ο ΣτροςΚαν ήθελε να μάθει από πρώτο χέρι τι συμβαίνει. Ο κ. Παπαντωνίου πάντως λέει δημοσίως και ιδιωτικώς ότι δεν υπάρχει άμεσα ενδεχόμενο προσφυγής, αλλά ότι αν υπάρξει, το «κοστούμι του ΔΝΤ» θα το φορέσει στην Ελλάδα η Ενωση μέσα από την ενεργοποίηση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος.