ΑΓΚΥΡΑ Oλο και μεγαλύτερες πιέσεις αισθάνονται οι τούρκοι πολίτες οι οποίοι δεν ακολουθούν πιστά τις θρησκευτικές παραδόσεις του μουσουλμανισμού, σύμφωνα με τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε 12 επαρχίες της Τουρκίας από το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου και το Κέντρο Μελετών Ανοικτή Κοινωνία. Η έρευνα βασίστηκε σε συνεντεύξεις 401 ατόμων και παρουσιάζει μια εικόνα κάθε άλλο παρά θετική για τη χώρα που προσπαθεί να «χτίσει» ένα ευρωπαϊκό προφίλ, προσβλέποντας στην προοπτική της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

Η ανάρρηση στην εξουσία του ισλαμιστικού Κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (ΑΚΡ) το 2002 έχει αυξήσει την επιρροή του συντηρητικού τμήματος των ισλαμιστών στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας. Αυτό έχει ως επακόλουθο να εξαναγκάζονται όσοι επιθυμούν να καταλάβουν κάποιο δημόσιο αξίωμα να ακολουθούν τους ιερούς κανόνες της μουσουλμανικής θρησκείας. Ετσι οι γυναίκες είναι αναγκασμένες να φορούν την ισλαμική μαντίλα, να συμμετέχουν, άνδρες και γυναίκες, στην προσευχή της Παρασκευής, να αποφεύγουν να καπνίζουν ή να καταναλώνουν αλκοόλ δημοσίως και να ακολουθούν τη νηστεία κατά το Ραμαζάνι. Αρκετοί είπαν ότι υποχρεώνονται να κλείνουν τα εμπορικά τους καταστήματα ή να διακόπτουν οποιαδήποτε άλλη επαγγελματική τους δραστηριότητα τις Παρασκευές, ενώ σε άλλους «ασκούνται πιέσεις», όπως δήλωσαν χαρακτηριστικά, προκειμένου να πραγματοποιήσουν το ιερό προσκυνηματικό ταξίδι στη Μέκκα, όπως οφείλει κάθε πιστός μουσουλμάνος να κάνει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του.

Παρά το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με τα ευρήματα της έρευνας, ο Νιχάτ Εργκούν, στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, αρνήθηκε κατηγορηματικά την ύπαρξη ψυχολογικής ή άλλης πίεσης σε τούρκους πολίτες που «δεν είναι αρκετά ευσεβείς». «Αυτή η εικόνα που περιγράφεται στην έκθεση δεν αντανακλά την πραγματικότητα στη σύγχρονη Τουρκία. Ακόμη και μέσα στο κόμμα μας συνυπάρχουν γυναίκες που φορούν μαντίλα μαζί με άλλες που δεν φορούν,χωρίς να υπάρχουν παράπονα από καμία πλευρά για πιέσεις» δήλωσε.

Από την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής των ερευνών και πανεπιστημιακός καθηγητής Μπινάζ Τοπράκ δήλωσε ότι αντίκρισε «με έκπληξη τη θλιβερή εικόνα που σκιαγραφείται για τη χώρα» την ώρα μάλιστα που το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ έχει ήδη κατηγορηθεί ότι επιχειρεί να πλήξει τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους.