Από την εποχή της δικτατορίας είχαν να εκφράσουν κυβερνήσεις, όπως η γαλλική και η κινεζική, ανησυχία για την κατάσταση στην Ελλάδα και την τύχη των υπηκόων τους, όπως έγινε τις ημέρες των πρόσφατων ταραχών· από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων είχε να βρεθεί η Ελλάδα στα πρωτοσέλιδα των σημαντικότερων εφημερίδων και στα κεντρικά δελτία ειδήσεων τηλεοπτικών σταθμών που ενημερώνουν όλο τον πλανήτη- με εντελώς αρνητικό τρόπο αυτή τη φορά.

Πρόκειται για κατορθώματα της κυβέρνησης Καραμανλή – και χωρίς να ντρέπονται για το πού έχουν οδηγήσει τη χώρα, ο πρωθυπουργός και η Ντόρα Μπακογιάννη επιτέθηκαν στον Γιώργο Παπανδρέου ότι « τη δυσφημεί στο εξωτερικό ». Η πολιτική αναισχυντία της θνήσκουσας κυβέρνησης δεν θα είχε ιδιαίτερη σημασία αν δεν αποτελούσε ένδειξη ότι ο Κώστας Καραμανλής αποφάσισε να πετάξει το προσωπείο του «σοβαρού ηγέτη» που φόρεσε όταν έγινε πρωθυπουργός και να δείξει πάλι το πραγματικό του πρόσωπο, αυτό που τον οδήγησε στην εξουσία: του λαϊκιστή που έχει ως μόνο όπλο τις προσωπικές επιθέσεις κατά των αντιπάλων του.

Προφανώς έχει εκτιμήσει ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του έχουν «πιάσει πάτο» και επομένως δεν έχει τίποτα να χάσει. Μου φαίνεται κάνει λάθος, ο δρόμος που επέλεξε είναι εντελώς κατηφορικός: θα συσπειρώσει μόνο τους φανατικούς και θα δημιουργήσει βαθύτατα αισθήματα αποστροφής σε όσους λογικούς ανθρώπους τον ψήφισαν και το 2007. Το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να ρίξει τον εαυτό του τόσο χαμηλά που τίποτα δεν θα μπορεί να τον σηκώσει.