Πλήρης ανατροπή του τοπίου που διέπει τον τελευταίο μισό αιώνα τα τηλεοπτικά δικαιώματα των Ολυμπιακών Αγώνων αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες. Στις αρχές Δεκεμβρίου η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) απέρριψε την προσφορά της ΕΒU για τα δικαιώματα προβολής των Χειμερινών Αγώνων του 2014 στο Σότσι της Ρωσίας και θα προχωρήσει σε ξεχωριστή διαπραγμάτευση για την πώλησή τους σε ιδιωτικά κανάλια, ή και κρατικούς σταθμούς, δίχως όμως τη «σκέπη» του φορέα των ευρωπαϊκών δημόσιων τηλεοράσεων, όπως συνέβαινε ως σήμερα.

Από το 1956 η ΕΒU, εκπροσωπώντας 75 κρατικά κανάλια σε 56 χώρες, κέρδιζε το δικαίωμα προβολής των Ολυμπιακών Αγώνων από τα μέλη της, ενώ το ίδιο θα συμβεί και στους Χειμερινούς του Βανκούβερ το 2010 και στους Αγώνες του Λονδίνου το 2012, καθώς έχει αποκτήσει τα τηλεοπτικά δικαιώματά τους αντί 614 εκατ. ευρώ. Η ΔΟΕ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να αναθέσει στις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές τη διαχείριση και την πώληση των δικαιωμάτων των Αγώνων, γεγονός που θα επιφέρει μεγάλες αλλαγές στο τοπίο.

Νωρίτερα μέσα στη χρονιά είχε αναθέσει σε δύο ιδιωτικούς σταθμούς, συμφερόντων του μεγιστάνα των ΜΜΕ Ρούπερτ Μέρντοκ, τα δικαιώματα προβολής των Αγώνων του 2014 και του 2016 σε ισάριθμες ευρωπαϊκές χώρες-μέλη της ΕΒU που είχαν σπάσει τη συμμαχία: στην Ιταλία νικητής αναδείχθηκε το Sky Ιtalia, που απέκτησε επίσης μέσα στο 2008 τα δικαιώματα για τους Αγώνες του 2010 και του 2012, ενώ στην Τουρκία θα προβληθούν από το Fox Τurkey.

Στην Ελλάδα, πάντως, θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο να μην καταλήξουν τα τηλεοπτικά δικαιώματα των Ολυμπιακών στην ΕΡΤ, καθώς είναι η μόνη που διαθέτει κυρίως την υποδομή, αλλά και τη… διάθεση για τη συνολική προβολή τους. Οι Αγώνες θεωρούνται ενδιαφέρον τηλεοπτικό προϊόν στην Ελλάδα μόνο κατά περίπτωση και όχι στο σύνολό τους για τα καθαρά εμπορικής στόχευσης ιδιωτικά κανάλια, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, ενώ μοναδική περίπτωση σοβαρής εμπλοκής των μη κρατικών σταθμών είναι η σύμπραξή ορισμένων με κάποιο συνδρομητικό κανάλι.

Η μεγάλη «μάχη» διεθνώς αναμένεται εντός των επόμενων μηνών και αφορά τα δικαιώματα προβολής των Χειμερινών του 2014 και των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων το 2016 στις ΗΠΑ. Η ΔΟΕ προγραμμάτιζε τη διαπραγμάτευσή τους το περασμένο φθινόπωρο, αμέσως μετά τους Αγώνες του Πεκίνου, όμως η οικονομική κρίση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ανέβαλε τα σχέδιά της. Δύο είναι τα δίκτυα που ενδιαφέρονται: το ΝΒC και η κοινοπραξία ΕSΡΝ/ΑΒC του Μέρντοκ.

Οσο για την πόλη που θα φιλοξενήσει τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016, θα ανακοινωθεί τον προσεχή Οκτώβριο με υποψήφιες το Σικάγο, το Τόκιο, τη Μαδρίτη και το Ρίο ντε Τζανέιρο. Σύμφωνα με στελέχη του τμήματος μάρκετινγκ της Ολυμπιακής Επιτροπής, η ΔΟΕ θα πετύχει πολύ καλύτερη τιμή εφόσον αποφασίσει πού θα δώσει τα δικαιώματα, προτού αποφασίσει σε ποια πόλη θα δώσει τους Αγώνες. Τα τηλεοπτικά δικαιώματα των Ολυμπιακών Αγώνων, το πιο ακριβό «φιλέτο» αθλητικού προγράμματος, αποφέρουν στη ΔΟΕ περίπου 3 δισ. δολάρια στον «ολυμπιακό» κύκλο των τεσσάρων ετών. Περίπου το 50% των εσόδων αυτών καταλήγουν στα ταμεία των πόλεων που διοργανώνουν και φιλοξενούν τους Αγώνες, ενώ το άλλο μισό μένει στα ταμεία των «Αθανάτων».