Τα δύο περιστατικά των πυροβολισμών έχουν ορισμένα κοινά σημεία που προκαλούν εύλογη ανησυχία και προβληματισμό. Κατ΄ αρχάς και στις δύο περιπτώσεις οι δύο δράστες, ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας στην πρώτη και ο μέχρι στιγμής άγνωστος «κουμπουροφόρος» στη δεύτερη, τράβηξαν όπλο και πυροβόλησαν εναντίον ομάδας εφήβων. Στα Εξάρχεια ο Αλέξης Γρηγορόπουλος βρισκόταν προκειμένου να διασκεδάσει μαζί με εορτάζοντα φίλο του, ενώ στον πεζόδρομο του Περιστερίου ο Γιώργος Παπλωματάς προγραμμάτιζε μαζί με τα άλλα μέλη του 15μελούς συμβουλίου του σχολείου τον τρόπο παρουσίας τους στο μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης.
Η ευκολία(;) με την οποία ενήργησαν απέναντι σε νεαρούς μαθητές οι δύο δράστες είναι επίσης στοιχείο ταυτόσημο. Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας, ακόμη και από συναδέλφους του, χαρακτηρίζεται άνθρωπος που ακολουθούσε τον δρόμο του «τσαμπουκά», ενώ τον προσφωνούσαν «Ράμπο» ή «Βρώμικο Χάρι (Κάλαχαν)», παραλληλίζοντάς τον με τους δύο «σκληρούς» κινηματογραφικούς ήρωες που δεν σήκωναν μύγα στο σπαθί τους. Ο άγνωστος δράστης του Περιστερίου χτύπησε επίσης, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, για να δείξει πυγμή απέναντι στα παιδιά, παίρνοντας τον νόμο στα χέρια του, ώστε να «δώσει ένα μάθημα», μιας και κανείς δεν ενδιαφέρεται να «συνετίσει», τέτοιες μέρες, τους εφήβους. Στη δεύτερη περίπτωση μάλιστα ο τύπος του όπλου και η… πρωτότυπη σφαίρα (αναγομωμένη) οδηγούν, με μαθηματική ίσως ακρίβεια, είτε σε εραστή των όπλων, πιθανότατα συλλέκτη, είτε πιθανώς σε πρώην ή εν ενεργεία επαγγελματία (αστυνομικό ή στρατιωτικό), των Σωμάτων Ασφαλείας, ή ακόμη και σε μέλος ακροδεξιάς οργάνωσης.
Αξίζει να σημειωθεί συνάμα και η «πολιτική» διάσταση των δύο γεγονότων. Η δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου συνέβη σε μια γειτονιά (Εξάρχεια) με ξεχωριστό πολιτικό και ιδεολογικό «φορτίο», που συνδέεται στη συλλογική συνείδηση με έντονη αμφισβήτηση των παραδεδεγμένων κοινωνικών και κρατικών δομών. Αντιστοίχως, ο Γιώργος Παπλωματάς, την ώρα του τραυματισμού του, συμμετείχε σε «συνεδρίαση» του 15μελούς συμβουλίου, ενός οργάνου που συμβάλλει στην πολιτική συνειδητοποίηση των μαθητών.
Κερασάκι στην τούρτα, η στάση της Αστυνομίας. Στην πρώτη περίπτωση πέρασαν περίπου δύο εβδομάδες για να εκδοθεί το πόρισμα της βαλλιστικής εξέτασης, ενώ την περασμένη Τετάρτη το βράδυ επικράτησε πανικός και σύγχυση για το πώς θα έπρεπε να γίνει ο χειρισμός της υπόθεσης. Ετσι, η επίσημη ανακοίνωση εκδόθηκε με καθυστέρηση 14 ωρών, ενώ εντύπωση προκάλεσαν οι «ήξεις αφήξεις» αναφορές, μία για «πυροβόλο» και μία για «αεροβόλο» όπλο.