Τα βελγικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να επιδώσει την παραίτησή του στα Ανάκτορα μετά τις αναφορές ανώτατου δικαστή ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να επηρεάσει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

Επίσημο κυβερνητικό ανακοινωθέν αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός πρότεινε στη διάρκεια του λεγόμενου «μικρού» υπουργικού συμβουλίου να υποβάλει την παραίτησή της κυβέρνησης μετά το υπόμνημα ανώτατου δικαστή με αιτιάσεις κατά της κυβέρνησης στη υπόθεση της τράπεζας Fortis. Με την πρόταση φέρεται να συμφώνησε το Συμβούλιο.

Δεν είναι βέβαιο αν ο βασιλιάς Αλβέρτος θα αποδεχτεί την παραίτηση της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του Ακυρωτικού Δικαστηρίου επισήμανε ότι στην υπόθεση της Fortis προκύπτουν «σπουδαίες ενδείξεις» ότι η κυβέρνηση επεδίωξε να επηρεάσει τη Δικαιοσύνη. Κατά το υπόμνημα δεν προκύπτουν και αποδείξεις.

Δημοσιεύματα του βελγικού Τύπου αναφέρουν ότι και ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιό Φαντόϊρζεν υπέβαλε την παραίτησή του. Ο υπουργός ανήκει στο φλαμανδικό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών, δηλαδή το κόμμα του πρωθυπουργού Λετέρμ.

Βελγικά δικαστήρια είχαν εμποδίσει το κυβερνητικό σχέδιο για την σωτηρία της Fortis που δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση. Το κράτος σκόπευε να πουλήσει το μερίδιό του στην γαλλική τράπεζα BNP αλλά τα δικαστήρια έκριναν ότι για την μεταβίβαση πρέπει να έχουν λόγο όλοι οι μέτοχοι.